ویروس پاپیلوم انسانی یا زگیل تناسلی یکی از رایج ترین بیماری های مقاربت جنسی است. ویروس HPV انواع بسیار متفاوتی دارد که به دو دسته کم خطر و پر خطر تقسیم می شوند. انواع کم خطر مشکل ساز نیستند و به راحتی درمان می شود اما انواع پر خطر HPV موجب ایجاد سلول های غیر طبیعی بر روی دهانه رحم می شوند که در صورت عدم درمان منجر به سرطان دهانه رحم می شوند. در ادامه به انواع زگیل تناسلی و مباحث مرتبط با آن می پردازیم. جهت دسترسی به بخشهای مختلف مقاله می توانید از فهرست زیر استفاده کنید.
فهرست
ویروس HPV چیست؟
انواع تیپهای زگیل تناسلی
چه تیپ هایی از زگیل تناسلی توسط واکسن گارداسیل پوشش داده می شوند؟
راه های ابتلا به زگیل تناسلی
علائم زگیل تناسلی
چگونه می توان ویروس زگیل تناسلی را از بین برد؟
تشخیص ویروس زگیل تناسلی
احتمال ابتلای دوباره به زگیل تناسلی
ویروس HPV چیست؟
ویروس HPV بیش از 150 نوع دارد. هر ویروس HPV شماره مشخصی دارد که به آن تیپ HPV گفته می شود. ویروس HPV به این دلیل پاپیلوم نامیده می شود که موجب پاپیلوم یا همان زگیل می شود که تومورهای غیر سرطانی هستند. اما برخی از انواع HPV منجر به سرطان های مختلفی از جمله سرطان دهانه رحم، سرطان واژن، سرطان دهانه واژن، سرطان آلت مردانه، سرطان مقعد و سرطان ناحیه دهانه و حنجره می شود.
ویروس HPV جذب سلول های خاصی می شود و تنها می تواند بر روی آنها زنده بماند که به این سلول ها، سلول های اپیتلیال اسکواموس (پوششی سنگفرشی) گفته می شود. این سلول ها بر روی سطح پوست و نواحی مرطوبی از بدن (که سطوح مخاطی نامیده می شوند) یافت می شوند که شامل موارد زیر هستند:
• واژن، دهانه رحم، دهانه واژن و مقعد
• پوست ختنه گاه و مجرای پیشاب درون آلت مردان
• مخاط داخل بینی، دهان و گلو
• نای و نایچه
• ناحیه داخلی پلک چشم
بیشتر بخوانید: آیا زگیل مقعدی خطرناک است؟
انواع تیپهای زگیل تناسلی
ویروس HPV به طور کلی شامل دو نوع پوستی و تناسلی است:
انواع زگیل پوستی
بیشتر انواع زگیل از نوع پوستی هستند و بر روی پوست بازو، سینه، دستان یا پاها ظاهر می شوند. این نوع زگیل ها متفاوت از زگیل تناسلی هستند و خطری ندارند.
انواع زگیل تناسلی
انواع زگیل تناسلی در واقع ویروس های HPV از نوع مخاطی هستند که بر روی سطوح مخاطی بدن زندگی می کنند و به این دلیل زگیل تناسلی نامیده می شوند که ناحیه تناسلی و مقعد را تحت تاثیر قرار می دهند. این نوع زگیل ها همچنین می توانند مخاط دهان و گلو را تحت تاثیر قرار دهند. زگیل های تناسلی معمولا بر روی پوست یا دیگر بخش های بدن که دارای سطح مخاطی نیستند، رشد نمی کنند.
زگیل های تناسلی معمولا به دو دسته کم خطر و پر خطر تقسیم می شوند:
تیپهای زگیل تناسلی کم خطر
انواعی از ویروس HPV که باعث زگیل می شوند و موجب تغییرات سلولی سرطانی نمی شوند، ویروس زگیل تناسلی کم خطر نامیده می شوند. ویروس زگیل تناسلی کم خطر موجب زگیل هایی بر روی ناحیه تناسلی و مقعد هم در زنان و هم مردان می شود. در زنان، زگیل ها ممکن است بر روی جاهایی که قابل دیدن نیستند مانند دهانه رحم و واژن نیز ظاهر شوند. 12 نوع ویروس زگیل تناسلی وجود دارد که کم خطر هستند. با این حال می توانند موجب زگیل تناسلی یا تغییرات اندکی بر روی دهانه رحم شوند. این انواع کم خطر ویروس زگیل تناسلی شامل تیپ های 6، 11، 40، 42، 43، 44، 53، 54، 61، 72، 73 و 81 هستند. انواع 6 و 11 مسئول تقریبا 90 درصد زگیل های تناسلی هستند.
تیپهای زگیل تناسلی پر خطر
انواعی از ویروس زگیل تناسلی که موجب سرطان می شوند، ویروس زگیل تناسلی پر خطر نامیده می شوند. این نوع ویروس زگیل تناسلی می تواند موجب سرطان های مشخصی از جمله سرطان دهانه رحم، سرطان واژن و سرطان دهانه واژن در زنان و سرطان آلت تناسلی در مردان شود و همچنین موجب سرطان های دهان، زبان، لوزه، حنجره و مقعد در هر دو جنس می شود. انواع پر خطر ویروس زگیل تناسلی شامل تیپ های 16، 18، 31، 33، 35، 39، 45، 51، 52، 56، 58، 59، 68 و 69 هستند.
حدود 70 درصد موارد گزارش شده بیماری سرطان دهانه رحم توسط تیپ های 16 و 18 رخ می دهد و همچنین تیپ 16 ویروس زگیل تناسلی مسئول 95 درصد سرطان های مقعد و اکثر سرطان های دهانی و واژن است.
مقاله مرتبط: درمان قطعی زگیل مقعدی
چه تیپ هایی از زگیل تناسلی توسط واکسن گارداسیل پوشش داده می شوند؟
با تزریق واکسن گارداسیل می توان از ابتلا به دو تیپ زگیل تناسلی پر خطر (16 و 18) و دو تیپ کم خطر ( 6 و 11) هم در دختران و هم پسران در بازه سنی 9 تا 30 سال پیشگیری کرد.
اگر شما هم دچار زگیل تناسلی یا زگیل مقعدی هستید، می توانید برای درمان زگیل های پوستی خود یا انجام آزمایشات برای تشخیص ابتلا به زگیل تناسلی به خانم دکتر ذاکرین جراح و متخصص زنان مراجعه کنید. برای هماهنگی و رزرو نوبت با شماره 02144463475 تماس حاصل فرمایید.
راه های ابتلا به زگیل تناسلی
زگیل تناسلی معمولا از طریق تماس پوستی با پوست ناحیه تناسلی فرد آلوده منتقل می شود که ممکن است از طریق سکس دهانی، واژینال یا مقعدی باشد. حتی در صورت عدم برقراری رابطه جنسی کامل ویروس منتقل می شود زیرا تنها تماس پوستی با ناحیه تناسلی فرد آلوده کافی است.
هر کسی که رابطه جنسی دارد ممکن است به ویروس زگیل تناسلی مبتلا شود حتی اگر این رابطه تنها با یک نفر باشد (زیرا ممکن است همان یک نفر به ویروس زگیل تناسلی آلوده باشد). مواردی از ابتلا از طریق رابطه دهانی با ناحیه تناسلی و همچنین دست زدن به ناحیه تناسلی نیز دیده شده است.
شما از طریق موارد زیر ممکن نیست به ویروس زگیل تناسلی مبتلا شوید:
• آب خوردن از لیوان مشترک
• پوشیدن لباس و شلوار همدیگر
• استفاده از استخر
• دست دادن یا بغل کردن افراد
• شریک شدن غذا با دیگران
• انتقال از مادر به نوزاد تازه متولد شده نادر است اما احتمال وقوع آن ممکن است و موجب زگیل هایی در لوله های تنفسی نوزاد (نای و نایچه) یا حنجره می شود که مشکل ساز خواهند بود. به همین دلیل در صورت ابتلای مادر به زگیل تناسلی، توصیه به زایمان سزارین می شود.
علائم زگیل تناسلی
ابتلا به ویروس زگیل تناسلی معمولا علامتی ندارد مگر اینکه موجب زگیل تناسلی بر روی پوست شود.
زگیل تناسلی ممکن است هفته ها یا ماه ها پس از تماس با فرد آلوده به ویروس HPV خود را نشان دهد.
زگیل ها معمولا به شکل برآمدگی های کوچک یا گروهی از برآمدگی در ناحیه تناسلی هستند که می توانند کوچک یا بزرگ، تخت یا به شکل گل کلم باشند.
در صورت عدم درمان زگیل های تناسلی، ممکن است تعداد آنها بیشتر و اندازه شان بزرگتر شود.
چگونه می توان ویروس زگیل تناسلی را از بین برد؟
درمانی برای ویروس وجود ندارد. اما در اکثر افراد، در صورت بالا بودن سیستم ایمنی بدن، ویروس در طی دو سال از بین خواهد رفت. این حرف در مورد هم ویروس های زگیل تناسلی کم خطر و هم پر خطر صحت دارد. اما گاهی عفونت ناشی از ویروس زگیل تناسلی از بین نمی رود و منجر به تغییرات سلولی در طی سال های زیادی می شود که می تواند به سرطان منجر شود.
مقاله مرتبط: چگونه می توان زگیل های تناسلی پوستی را درمان کرد؟
تشخیص ویروس زگیل تناسلی
چگونه می توان به وجود ویروس زگیل تناسلی در زنان پی برد؟
از آن جایی که سرطان دهانه رحم شایع ترین سرطان در میان سرطان هایی است که ویروس زگیل تناسلی مسئول آنها است، زنان می توانند با دادن آزمایش پاپ اسمیر یا کولپوسکوپی همراه با آزمایش HPV DNA typing به وجود ویروس زگیل تناسلی و انواع آن پی ببرند. بدون آزمایش HPV DNA typing تنها می توان متوجه تغییرات سلولی دهانه رحم شد و نمی توان فهمید که آیا فرد به این ویروس مبتلا است یا خیر.
از آنجایی که پاپ اسمیر دارای خطای 40 درصدی است توصیه می شود که زنان هر سال این آزمایش را انجام دهند یا به جای آن هر سه سال یکبار، کولپوسکوپی را انجام دهند که دقت آن بالای 99 درصد است.
در صورت مثبت بودن جواب آزمایش ابتلا به ویروس زگیل تناسلی، توصیه می شود که شش ماه بعد دوباره آزمایش تکرار شود.
جهت آشنایی کامل با روشهای تشخیص زگیل تناسلی پیشنهاد می کنیم مقاله تشخیص زگیل تناسلی را مطالعه کنید.
چگونه می توان به وجود ویروس زگیل تناسلی در مردان پی برد؟
آزمایش تایید شده ای برای وجود ویروس در مردان هنوز ساخته نشده است.
احتمال ابتلای دوباره به زگیل تناسلی
ویروس HPV انواع متفاوتی دارد. در صورتی که به یک تیپ از این ویروس مبتلا شده اید و این ویروس از بدنتان خارج شده است، انواع زیاد دیگری از ویروس زگیل تناسلی وجود دارد که ممکن است به آن مبتلا شوید. همچنین دوباره ممکن است به همان تیپ قبلی زگیل تناسلی هم مبتلا شد اما احتمال آن کم است.
مقاله ویژه: با این روشها بطور کامل از شر زگیل تناسلی خلاص شوید.
خانم دکتر متین ذاکرین با در اختیار داشتن یکی از مدرن ترین دستگاههای کولپوسکوپ روز دنیا، آماده ارائه خدمات کولپوسکوپی به خانمهای محترم در تهران است. جهت دریافت اطلاعات بیشتر و تعیین وقت قبلی با با شماره 02144463475 تماس حاصل فرمایید.
اگر در مورد این مقاله سوال یا ابهامی دارید در بخش کامنتهای زیر همین مقاله با ما در میان بگذارید.
سلام عزیزم. به پزشک گوش و حلق و بینی مراجعه کن.
سلام از پزشکتون بخواین تا براتون دارو تجویز کنن.
سلام ممکنه که خارج شده باشه اما روش قطعی برای تعیینش نیست.
سلام عزیزم به متخصص گوش، حلق و بینی مراجعه کن.
سلام داروها را مصرف کن و اگر خوب نشدی به پزشک زنان مراجعه کن.
سلام اگه فقط با زگیل های غیر ناحیه تناسلی تماس داشتین امکان ابتلا نیست.
سلام بله ممکنه.
سلام به توصیه های مقاله رهایی از زگیل تناسلی عمل کن.
سلام خوب همسرتون را تعیین تایپ که نکردن که! بعدم برای اقایون خیلی هم دقیق نیست.
سلام جواب هر دو سوال بله است.به توصیه های مقاله رهایی از زگیل تناسلی عمل کن.
سلام اگر فقط با یک نفر رابطه جنسی دارید که ازش مطمئن هستید نه کاندوم واجب نیست. پاپ اسمیر را می تونید شش ماه یکبار هم بدید و اگر پاپ اسمیر چیزی نشون داد بعدا کلپوسکوپی انجام بدین.
سلام عزیزم پاپ اسمیر و کولپوسکوپی برای پیشگیری از ابتلا به سرطان هست که اگر سلول بدخیمی دیده شد سریع درمان بشه تا سرطان نشه! سرطان شدن بین 5 تا 10 سال طول میکشه. شش ماه یکبار پاپ اسمیر بده.
سیستم ایمنی بدنتون رو تقویت کنید. مقاله رهایی از زگیل تناسلی رو بخونید. و زیر نظر پزشک باشید.
سلام. خیر نوع بیماری کاملا متفاوته.
سلام میتونی اول پاپ اسمیر بدی و اگه مشکلی بود بعدا کولپوسکوپی بدی.
سلام. تا وقتی ویروس در بدن هست ممکنه باز هم زگیل بزنید. درون واژن را با معاینه لگنی توسط پزشک میشه فهمید که زگیل زده یا نه! و بله ویروس احتمالا خارج میشه به توصیه های مقاله رهایی از زگیل تناسلی عمل کنید. سرکه تاثیر چندانی نداره باید از پزشک برای درمان زگیل ها با دارو، فریز یا لیزر کمک بگیرید.
سلام اگه مقاله بالا رو خونده بودید، میفهمیدید که نوع 43 واقعا از نوع کم خطر هست و پزشکتون الکی بهتون دلداری نداده!
سلام. ازمایش دقیقی برای تشخیص برای اقااین وجود نداره. به همین دلیل ممکنه این تیپ ها رو ایشون هم داشته باشن اما قابل تشخیص نباشه یا بدنشون قبلا دفع کرده باشه. هر شش ماه یکبار پاپ اسمیر بدین. جای نگرانی نداره و در 80 درصد موارد ویروس در طی دو سال از بدن پاک میشه.