شایعترین بیماری های دوران یائسگی را بهتر بشناسیم

بیماری-های-دوران-یائسگی

اغلب خانم ها از سن ۵۰ سالگی به بعد وارد دوران یائسگی می شوند. دوران یائسگی و بعد از یائسگی با عوارض و بیماری هایی همراه است که خیلی از خانم ها با این مشکلات آشنایی کافی ندارند. در این مقاله درباره دوران یائسگی، انواع بیماری های دوران یائسگی و نیز درمان برخی از آنها مطالب مفیدی ارائه شده است. برای دسترسی سریع به مطالب می توانید از فهرست زیر استفاده کنید.

دوران یائسگی 

یائسگی مرحله ای از زندگی زنان است که با قطع شدن عادت ماهانه همراه است. پریودی با نزدیک شدن زنان به سن یائسگی به تدریج کمتر شده و علائم پیش از یائسگی (تعریق شبانه، خشکی واژن و گرگرفتگی) بروز می کنند. زمانی که بیش از یک سال از آخرین قاعدگی یک زن گذشته و پریود نشده است، این به معنای ورود به دوران یائسگی است.

بیماری های بعد از یائسگی

به دنبال بروز علائم و نشانه های یائسگی مجموعه مشکلات و عوارضی در زنان ایجاد می شود که بسیاری از آنها به کمک تغذیه، دارو درمانی، هورمون تراپی و ورزش قابل کنترل هستند. اما بیماری های جدی تری نیز وجود دارند که با درمان های سنتی برطرف نمی شوند اما خوشبختانه به کمک روشهای جدید درمان می توان عوارض این بیماری ها را پس از یائسگی کاهش داد یا برطرف کرد. رایجترین بیماریهای پس از یائسگی عبارتند از:

افتادگی لگن در یائسگی

پرولاپس اندامهای لگنی یکی از رایجترین بیماریهای پس از یائسگی است که به دلیل کاهش هورمون استروژن و ضعف عضلات کف لگن ایجاد می شود. عضلات کف لگن به دلیل ضعف نمی توانند اندام های لگنی را در جای خود نگه دارند، در نتیجه افتادگی در یک یا چند اندام لگنی ایجاد می شود. پرولاپس لگنی شامل افتادگی کانال واژن، افتادگی رحم، افتادگی مثانه، افتادگی مقعد و یا افتادگی روده کوچک می شود. زنانی که دچار افتادگی لگن هستند عوارضی مثل دردهای لگنی، کمر درد، احساس سنگینی در شکم و بی اختیاری ادرار و مدفوع و غیره را تجربه می کنند.

افتادگی لگن در دوران یائسگی

پزشکان برای درمان پرولاپس لگن در یائسگی ابتدا باید نوع افتادگی و شدت آن را تشخیص دهند. بعد از تشخیص، پزشکان به کمک روشهای درمانی مثل درمانهای خانگی، تمرینات ورزشی کگل، لیزر مونالیزا، rf واژن، استفاده از دستگاه پساری می توانند افتادگی لگن را درمان کنند. بعضی از این روشهای درمانی موقت یا دائمی هستند. بعضی از آنها برای برگرداندن اندام افتاده به جای خود و برخی دیگر نیز برای تقویت عضلات کف لگن برای زنان یائسه تجویز می شوند.

بی اختیاری ادرار

هورمون استروژن در عملکرد درست مثانه و مجاری ادراری نقش موثری دارد. با کاهش سطح این هورمون در یائسگی، عملکرد دستگاه ادراری نیز تحت تاثیر قرار گرفته و عضلات کف لگن ضعیف می شوند. به دلیل شل شدن عضلات کف لگن، عفونت ادراری، تکرر ادرار و بی اختیاری ادرار جزء شایعترین مشکلات ادراری در زنان یائسه هستند.

بسته به سن بیمار، نوع و شدت مشکلات ادراری ممکن است درمان های خانگی، دارو، تزریق بوتاکس، حرکات ورزشی برای درمان بی اختیاری ادراری و یا درمان بی اختیاری ادرار با لیزر برای زنان یائسه تجویز شود. درمان با لیزر زمانی تجویز می شود که شخص به دنبال درمان سریع و قطعی بی اختیاری است یا روشهای دیگر درمان برای او موثر نبوده اند. لیزر مونالیزا با تحریک کلاژن سازی در عضلات کف لگن، آنها را تقویت کرده و در نتیجه بی اختیاری ادرار و مشکلات ادراری دیگر را برطرف می کند.

زنان یائسه ای که دچار بی اختیاری ادرار و افتادگی لگن شده اند، برای درمان قطعی این بیماری ها می توانند از تخصص خانم دکتر متین ذاکرین در این زمینه بهره مند شوند. درمان این بیماری ها به روش ار اف واژینال و لیزر مونالیزا در کلنیک خانم دکتر ذاکرین امکانپذیر است. جهت دریافت نوبت یا کسب اطلاعات بیشتر با شماره ۰۲۱۴۴۴۶۳۴۷۵ تماس حاصل فرمایید.

بی اختیاری ادرار در دوران یائسگی

التهاب واژن

با کاهش هورمون استروژن در یائسگی، تعادل در تعداد باکتری های مفید و مضر واژن به هم می خورد. در این حالت تعداد باکتری های مفید کمتر از باکتری های مضر شده و التهاب واژن را به همراه دارد. زنان یائسه ای که دچار التهاب می شوند معمولا با علائمی مثل: درد هنگام نزدیکی، سوزش و خارش واژن، عفونت و ترشحات زیاد واژن مواجه می شوند. پزشکان التهاب واژن را با آنتی بیوتیک یا هورمون تراپی رفع می کنند. در صورت عفونت و التهاب مکرر واژن، درمان با لیزر مونالیزا می تواند فلور طبیعی واژن (تعادل باکتری های واژن) را به آن بازگرداند.

التهاب مثانه

یکی از بیماری های شایع دوران یائسگی التهاب مثانه است که نوعی عفونت ادراری در زنان یائسه و سالمند به حساب می آید. زنان یائسه ای که دچار این بیماری هستند، مشکلاتی مثل تکرر ادرار، سوزش ادرار و یا احساس عجله در دفع ادرار (بی اختیاری اضطراری ادرار) را دارند. در آزمایش ادرار این زنان، گلبولهای سفید و قرمز خون و میکروب دیده می شود. به کمک داروهای آنتی بیوتیکی التهاب مثانه درمان می شود. اما این بیماری در زنان یائسه اغلب بعد از درمان دوباره عود می کند.

دل پیچه و دل درد بعد از یائسگی

بروز دل پیچه و دل درد در دوران یائسگی می تواند ناشی از عوامل مختلفی مثل آندومتریوز، ناراحتی های گوارشی، سرطان تخمدان یا رحم و یا فیبروم های رحمی باشد. زنان یائسه ای که دل پیچه و دل درد را تجربه می کنند باید برای تشخیص علت آن حتما به پزشک مراجعه کرده و آزمایشها و معاینات لازم را انجام دهند. پزشک بعد از تشخیص علت دل درد می تواند بهترین روش درمان را برای بیمار تجویز کند.

دل پیچه و دل درد بعد از یائسگی

مشکلات گرگرفتگی

عرق کردن و چندین مرتبه گرگرفتگی در طول روز از جمله عوارض آزاردهنده یائسگی در زنان است. این حملات به صورت احساس گرمای شدید و تعریق زیاد از سر و گردن شروع می شود و با لرز و احساس سرما به پایان می رسد. گرگرفتگی و تعریق شبانه نیز در زنان یائسه بروز کرده و باعث مشکلات خواب نیز می شود.

کاهش سطح استروژن بعد از یائسگی باعث اختلال در عملکرد رگهای زیر پوستی بدن و گشاد شدن غیر طبیعی عروق می شود. این وضعیت تعریق و خارج شدن گرما را به همراه دارد. حملات گرگرفتگی به کمک روشهای دارویی، هورمونی، درمان خانگی و نیز تغییر سبک زندگی قابل کنترل است.

افسردگی

افسردگی یکی از حالات روحی در یائسگی است که زندگی زنان را در دوران یائسگی تحت تاثیر قرار می دهد. این بیماری یکی از شایعترین علائم پیش یائسگی و دوران یائسگی است. زنان در این دوران به دلیل کاهش هورمون استروژن احساس ضعف و غمگینی دارند. افسردگی در اثر مشکلات جنسی زنان در دوران یائسگی بیشتر تشدید می شود. مراجعه به روانشناس، ورزش، بهبود روابط زناشویی، برطرف کردن مشکلات جسمی ناشی از کاهش استروژن می تواند به کاهش یا درمان افسردگی کمک کند.

مشکلات جنسی

بروز مشکلات جنسی مثل بی میلی جنسی، نرسیدن به ارگاسم، لکه بینی و خونریزی بعد از نزدیکی، مقاربت دردناک در زنان یائسه به وفور دیده می شود. این مشکلات رابطه زوجین را تحت تاثیر قرار داده و به افسردگی زنان در یائسگی دامن می زند. اغلب این مشکلات ناشی از خشکی و آتروفی واژن در یائسگی است که به دنبال کاهش استروژن در زنان رخ می دهد.

به کمک روشهایی که بی میلی جنسی و یا درد و خونریزی بعد از نزدیکی را کاهش می دهند، می توان این مشکلات را برطرف کرد. برای این کار، پزشکان با شناخت علت مشکلات جنسی در زنان می توانند به کمک روشهایی مثل درمان خشکی واژن با لیزر، درمان آتروفی واژن، تقویت نقطه جی، تنگ کردن واژن و … مشکلات جنسی را در زنان یائسه درمان کنند.

مشکلات جنسی در دوران یائسگی

خشکی و آتروفی واژن در یائسگی

خشکی و آتروفی واژن یکی از مشکلات شایع در زنان یائسه است که به دلیل کاهش هورمون استروژن در یائسگی، کاهش ضخامت دیواره واژن و کاهش روانکاری طبیعی واژن رخ می دهد. خشکی و آتروفی واژن باعث مقاربت دردناک به همراه لکه بینی بعد از نزدیکی، سوزش و خارش واژن و عفونت های مکرر واژن در زنان یائسه می شود. این مشکلات زندگی روزمره و جنسی زنان را تحت تاثیر قرار می دهد.

پزشکان برای درمان خشکی واژن و آتروفی آن بسته به سن و شدت خشکی واژن بیمار ممکن است استروژن تراپی، مصرف برخی ویتامین ها، تغییر سبک زندگی، لیزر مونالیزا و آر اف واژن را تجویز کنند. در بین این روشها بهترین درمان خشکی واژن در یائسگی استفاده از لیزر مونالیزا و rf واژن است. استفاده از لیزر و آراف به تقویت کلاژن سازی واژن و جوانسازی بافت آن کمک می کنند. همچنین هر دو روش به عنوان درمان قطعی و سریع خشکی واژن و رفع علائم و عوارض ناشی از آن به حساب می آیند.

زنان یائسه ای که دچار بی میلی جنسی و یا خشکی و آتروفی واژن شده اند، جهت درمان سریع و قطعی این بیماری ها می توانند از تخصص خانم دکتر متین ذاکرین در این زمینه بهره مند شوند. درمان این بیماری ها به روش ار اف واژینال و لیزر مونالیزا در کلنیک خانم دکتر ذاکرین امکانپذیر است. جهت دریافت نوبت یا کسب اطلاعات بیشتر با شماره ۰۲۱۴۴۴۶۳۴۷۵ تماس حاصل فرمایید.

بیماریهای قلبی-عروقی

هورمون استروژن باعث انعطاف پذیری دیواره عروق بدن شده و از آسیب دیدن عروق قلبی که به عضلات قلب خونرسانی می کنند، جلوگیری می کند. به همین دلیل است که تا قبل از شروع یائسگی ریسک ابتلا به گرفتگی عروق قلبی، سکته قلبی و سایر بیماریهای قلبی و عروقی در زنان کمتر از مردان است. اما با شروع یائسگی، سطح استروژن در زنان کاهش یافته و احتمال بروز بیماریهای قلبی-عروقی بیشتر می شود.

بیماری های قلبی-عروقی در دوران یائسگی

پوکی استخوان

سوخت و ساز استخوان ها تحت تاثیر هورمون استروژن و پروژسترون است. با شروع یائسگی و کاهش این هورمون ها سوخت و ساز استخوانها کمتر شده و بدلیل عدم استخوان سازی، تراکم توده استخوانی در زنان کاهش قابل توجهی دارد. به همین دلیل با شروع یائسگی به سرعت تراکم استخوانها در زنان کاهش یافته و در معرض خطرات ناشی از پوکی استخوان قرار می گیرند. پوکی استخوان با رعایت رژیم غذایی، ورزش و نیز مصرف کلسیم و ویتامین D قابل پیشگیری یا کاهش است.

سخن پایانی

کاهش هورمون های زنانه استروژن و پروژسترون در دوران یائسگی باعث بروز بیماریهای مختلفی در زنان می شود. مثلا پوکی استخوان، گر گرفتگی و تعریق شبانه، خشکی واژن، بی اختیاری ادراری، مشکلات زناشویی و غیره. زنانی که در سنین یائسگی قرار دارند برای کاهش عوارض یائسگی و علائم بیماری های دوران یائسگی یا درمان آنها باید به پزشک مراجعه کنند.

درمانهای خانگی، درمانهای دارویی یا هورمون تراپی و نیز روشهای نوین پزشکی مثل درمان با لیزر مونالیزا و یا آراف واژینال با توجه به شدت بیماریهای پس از یائسگی و علت آنها برای زنان یائسه تجویز می شود. روشهای درمانی با توجه به سن، شرایط بیمار و بیماری توسط پزشک انتخاب می شود. درمانهای ار اف و لیزر درمانهای بدون عارضه ای هستند که در بسیاری از انواع بیماریهای بعد از یائسگی، زنان را از انجام جراحی، مصرف مکرر داروها یا هورمون تراپی بی نیاز می کنند.

در صورتی که سوالی در مورد شایعترین بیماری های دوران یائسگی و درمان آنها دارید، سوالات خود را از بخش نظرات در زیر این مقاله برای ما ارسال کنید. 

۴.۵/۵ - (۴۵ امتیاز)
دکتر ذاکرین متخصص زنان

خانم دکتر متین ذاکرین (جراح و متخصص زنان) فارغ التحصیل رشته تخصص زنان و زایمان و دارای بورد تخصصی در این رشته هستند. خانم دکتر ذاکرین بیش از ده سال است که در زمینه ارائه خدمات درمانی و زیبایی به بانوان فعالیت دارند و به جرات می توان گفت یکی از پزشکان پیشرو در فیلد عملهای زیبایی، ترمیمی و درمان اختلالات کف لگن در کشور هستند. حضور در کنفرانسهای بین المللی (بعنوان سخنران) و برگزاری ورکشاپهای آموزشی برای دیگر متخصصین زنان در تهران را می توان گوشه ای از رزومه کاری و حرفه ای دکتر ذاکرین به شمار آورد.

بدون دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *