اختلال عملکرد جنسی در زنان و درمان آنها

اختلال-عملکرد-جنسی-در-زنان

اختلال عملکرد جنسی یک نگرانی رایج و مشترک در بسیاری از زنان است. این مشکلات جنسی ممکن است در هر مرحله از چرخه واکنش جنسی (تحریک پذیری، ثبات یا پلاتو، ارگاسم و فرونشینی) رخ دهد و مانع از رضایت جنسی در زنان شود. بسیاری از زنان تمایلی به مطرح کردن مشکلات جنسی خود ندارند یا از بیان آن خجالت می کشند. اما مهم است که به پزشک خود بگویید هنگام رابطه جنسی چه چیزی را تجربه می‌کنید زیرا اکثر اختلالات عملکرد جنسی قابل درمان هستند. اختلالات عملکرد جنسی زنان شامل مشکلات مربوط به بی میلی جنسی زنان، عدم برانگیختگی، ارگاسم، اختلالات هورمونی یا درد هنگام نزدیکی است. در این مقاله قصد داریم مشکلات جنسی زنان، علت سردمزاجی زنان و روشهای درمان اختلالات عملکرد جنسی زنان را مورد بررسی قرار دهیم. شما می توانید جهت دسترسی سریعتر به بخشهای مختلف مقاله از فهرست زیر استفاده کنید.

چه افرادی در معرض مشکلات جنسی هستند؟

زنان و مردان، هر دو، ممکن است دچار اختلالات عملکرد جنسی شوند. سالمندان به دلیل کاهش سلامتی خود ممکن است بیشتر از سایرین در معرض این اختلالات باشند. مردان نیز مانند زنان ممکن است دچار بی ﻣﻴﻞ ﺟﻨﺴﻲ شوند. مردان ممکن است مشکلات جنسی مانند زود انزالی یا انزال تاخیری، مشکل رسیدن به نعوظ یا حفظ نعوظ یا مشکلات ناشی از تستوسترون پایین را تجربه کنند.

اختلالات عملکرد جنسی سالمندان

علت مشکلات جنسی زنان چیست؟

هورمون ها نقش زیادی در عملکرد جنسی زنان ایفا می کنند. کاهش میزان هورمون استروژن در بدن در اثر افزایش سن می تواند بر روان سازی واژینالی تاثیر بگذارد و باعث خشکی واژن و کاهش حس در اندام تناسلی شود. ممکن است پایین بودن میزان هورمون مردانه تستوسترون در زنان نیز در کاهش برانگیختگی جنسی، حس اندام تناسلی و ارگاسم نقش داشته باشد. به طور کلی، علت بی میلی جنسی در زنان را می توان به دو دسته دلایل فیزیکی و دلایل روانی دسته بندی کرد.

علل فیزیکی مشکلات جنسی زنان 

  • بیماری هایی مثل دیابت، بیماری های قلبی، بیماری های عصبی
  • عدم تعادل هورمونی ایجاد شده در دوران بارداری، بعد از زایمان و یائسگی
  • یائسگی
  • بیماری های مزمن مانند بیماری کلیوی یا نارسایی کبد، عفونت ادراری
  • اعتیاد به نوشیدن الکل یا مواد مخدر
  • عوارض جانبی داروهایی مانند داروهای ضد افسردگی

علل روانی اختلال عملکرد جنسی در زنان

  • استرس، اضطراب، نگرانی در مورد عملکرد جنسی
  • مشکلات ارتباطی و مشکلات زناشویی
  • افسردگی
  • احساس گناه
  • تاثیرات یک آسیب جنسی در گذشته

اگر شما نیز دچار بی میلی جنسی هستید، برای تشخیص علت و درمان سردمزاجی خود می توانید از تخصص خانم دکتر متین ذاکرین، متخصص زنان و زایمان بهره مند شوید. جهت رزرو نوبت می توانید با شماره ۰۲۱۴۴۴۶۳۴۷۵ تماس حاصل فرمایید.

شایع ترین اختلالات جنسی در زنان

اختلالات جنسی رایج در زنان عبارتند از:

میل جنسی مهار شده:

میل جنسی مهار شده یعنی بی میل جنسی زنان یا عدم علاقه به برقراری رابطه جنسی. عوامل بسیاری از جمله تغییرات هورمونی، بیماری ها و درمان های خاص، افسردگی، بارداری، استرس، خستگی، استرس شغلی یا مراقبت از کودکان و روابط جنسی تکراری و خسته کننده باعث بروز سرد مزاجی زنان در روابط زناشویی می شود.

در مورد نقش عوارض دارویی بر کاهش میل جنسی خود با پزشک تان صحبت کنید. تغییر عادات و روال تکراری زندگی جنسی می تواند به بهبود سرد مزاجی زنان کمک کند. برقراری رابطه جنسی در مکان های جدید، در زمان های مختلف یا امتحان کردن پوزیشن های مختلف جنسی می تواند میل جنسی زنان را افزایش دهد.

میل جنسی مهار شده

اختلال در تحریک و برانگیختگی:

روان‌سازی واژینالی ناکافی در زنان ممکن است باعث کاهش تحریک پذیری یا عدم برانگیختگی جنسی زنان حین فعالیت جنسی شود. مشکلات مربوط به جریان خون در واژن و کلیتوریس نیز ممکن است روانکاری و برانگیختگی جنسی زنان را تحت تأثیر قرار دهد. روان کننده ها می‌ توانند به تحریک پذیری راحت‌ تر زنان کمک کنند. زنان یائسه می توانند از کرم استروژن برای برانگیختگی استفاده کنند. همچنین اگر مشکل خشکی واژن دارند مقاله بهترین درمان خشکی واژن در یائسگی را مطالعه کنند.

بیشتر بخوانید: کلیتوریس کجاست و چه وظیفه ای دارد

نرسیدن به ارگاسم (آنورگاسمی):

فقدان اوج جنسی (ارگاسم) یا آنورگاسمی به عدم توانایی برای رسیدن به اوج لذت جنسی اشاره دارد. عوامل زیادی از جمله مهار جنسی، بی تجربگی یا عدم آگاهی و علل روانشناختی مانند احساس گناه، اضطراب و آسیب یا سوءاستفاده جنسی در گذشته می توانند در بروز آنورگاسمی موثر باشند. تحریک ناکافی، برخی از داروها و بیماریهای مزمن نیز ممکن است به عدم ارگاسم منجر شوند. یکی از درمانهای مناسب برای ارگاسم در زنان انجام تمرینات کگل است.

بیشتر بخوانید: تمرینات ورزشی کگل مخصوص درمان واژینیسموس

چه زمانی برای مشکلات جنسی به پزشک مراجعه کنیم؟

تقریباً هر زنی در موقعیت های مختلف ممکن است مشکلات جنسی مثل بی میلی جنسی، کاهش تحریک پذیری، سردمزاجی یا عدم برانگیختگی را تجربه کند. تداوم این مشکلات می توانند شرایط ناراحت کننده ای برای زنا ن ایجاد کنند و روابط زناشویی آنها را تحت تأثیر قرار دهند. در صورت تداوم و تکرار مشکلات جنسی، حتما به پزشک مراجعه کنید. درمان در دسترس شماست و مجبور نیستید در سکوت رنج بکشید و از لذت جنسی صرف‌نظر کنید.

نحوه تشخیص اختلال عملکرد جنسی در زنان

پزشک با معاینه بدنی و بررسی سوابق و علائم بیمار می تواند اختلالات عملکرد جنسی زنان را تشخیص دهد. پزشک با انجام معاینه لگنی و تست پاپ اسمیر، وجود سرطان دهانه رحم یا تغییرات پیش سرطانی دهانه رحم را بررسی می کند. پزشک ممکن است از بیمار بخواهد تا آزمایشات دیگری را نیز که می توانند باعث مشکلات جنسی زنان شوند، انجام دهد.

پزشک با پرسیدن سوالاتی در مورد نگرش بیمار نسبت به روابط جنسی، آسیب یا سوءاستفاده جنسی در گذشته، مشکلات در روابط زناشویی یا اعتیاد به الکل و مواد مخدر می تواند تشخیص دهد که آیا عوامل روانی علت اختلال رابطه جنسی زن هستند یا خیر.

در تشخیص مشکلات جنسی زنان نقش سن نیز در نظر گرفته می شود. همچنین، ممکن است از بیمار خواسته شود تا تست های آزمایشگاهی را برای بررسی موارد فیزیکی احتمالی که منجر به اختلال عملکرد جنسی می شوند، انجام دهد.

تست پاپ اسمیر

آیا مشکلات جنسی زنان قابل درمان است؟

اگر اختلال عملکرد جنسی به یک وضعیت فیزیکی قابل‌ درمان مرتبط باشد، نتیجه اغلب مثبت است. معمولا اختلال عملکرد ناشی از عوامل روان‌شناختی را نیز می توان با مشاوره، آموزش و بهبود ارتباط بین زوجین با موفقیت درمان کرد. اگر اختلال عملکرد جنسی ناشی از عوامل ترکیبی باشد، باید همه آن‌ها به خوبی مورد بررسی قرار گیرند تا احتمال دستیابی به نتیجه مطلوب افزایش یابد.

بیشتر بخوانید: تزریق ژل به نقطه جی و بهبود ارگاسم در زنان

اگر شما نیز دچار اختلالات عملکردی جنسی هستید، برای تشخیص علت و درمان سردمزاجی خود می توانید از تخصص خانم دکتر متین ذاکرین، متخصص زنان و زایمان بهره مند شوید. جهت رزرو نوبت می توانید با شماره ۰۲۱۴۴۴۶۳۴۷۵ تماس حاصل فرمایید.

راه های درمان مشکلات جنسی در زنان

با بررسی علت بی میلی جنسی زنان در روابط زناشویی و تشخیص علت فیزیکی یا روانی آن می توان بسیاری از انواع مشکلات جنسی را درمان کرد. معمولاً در طی این روند، بیمار، پزشک و درمانگران با یکدیگر همکاری می کنند. ممکن است نیاز باشد که شریک جنسی زن در بخشی از این روند درمانی مشارکت کند. راههای درمان اختلال عملکرد جنسی زنان عبارت است از:

ارائه آموزش:

آموزش بیماران بسیار ﺣﺎﺋﺰ اﻫﻤﯿﺖ اﺳت زیرا به زنان کمک می کند تا بر اضطراب مرتبط با عملکرد جنسی غلبه کنند. آگاهی از رفتارهای جنسی و واکنش‌های عادی می تواند به کاهش اضطراب منجر شود. کسب اطلاعات در مورد آناتومی طبیعی بدن، عملکرد جنسی، تغییرات مربوط به دوران پیری، بارداری و یائسگی ممکن است در کاهش ترس زنان موثر باشند. زنان باید بدانند که اجازه دارند از تجربه جنسی و رابطه جنسی لذت ببرند.

کلاس آموزشی رفتارهای جنسی

تقویت تحریک پذیری جنسی زنان:

ممکن است تقویت تحریک پذیری جنسی زنان برای کمک به غلبه بر برخی از اختلالات جنسی لازم باشد. برای این کار به توصیه های زیر توجه کنید:

  • خودارضایی
  • تغییر روتین تکراری زندگی جنسی
  • استفاده از فیلم ها و کتاب هایی در زمینه رابطه جنسی
  • پوزیشن های مختلف جنسی را امتحان کنید.
  • مکان و زمان برقراری رابطه جنسی خود را تغییر دهید.
  • برنامه ریزی رابطه جنسی و صرف وقت و انرژی برای آن مانع از بروز احساس عجله یا خستگی می شود.
  • بدن خود و آنچه که احساس خوبی در شما ایجاد می کند، بشناسید و در مورد آنها با شریک خود صحبت کنید.

ارائه تکنیک های پرت کردن حواس:

به کمک تکنیک های پرت کردن حواس می توان اضطراب را مهار کرد. می توانید از تکنیک های زیر برای پرت کردن حواس کمک بگیرید:

  • فانتزی‌های شهوانی یا غیرشهوانی
  • گوش دادن به موسیقی
  • تماشای فیلم یا تلویزیون
  • عضلات لگن خود را منقبض کرده و سپس به آنها استراحت دهید، مشابه حرکاتی که در تمرینات کگل انجام می شوند. این کار نیز جزء تکنیک های پرت کردن حواس است.

تشویق رفتارهای غیرمقاربتی:

انجام کارهایی مانند ماساژ حسی که جزء مقاربت (رابطه جنسی دخولی) نیستند ممکن است به زن کمک کند تا بتواند احساس آرامش بیشتری در رابطه جنسی داشته باشد و فشار و اضطرابش هنگام فعالیت جنسی کاهش یابد و ارتباط بهتری با شریک جنسی خود برقرار کند.

حداقل سازی درد:

اگر اختلال عملکرد جنسی ناشی از احساس درد باشد، می توانید درد هنگام نزدیکی را به روشهای زیر کاهش دهید:

۱- تغییر پوزیشن های جنسی در برخی از مواقع می تواند درد را به حداقل برساند یا آن را برطرف کند.

۲- روان کننده های واژینالی به کاهش درد ناشی از اصطکاک در هنگام رابطه جنسی کمک می کنند.

۳- استراحت قبل از مقاربت (حمام گرم، مراقبه) ممکن است درد را کاهش دهد.

۴- اجتناب از دخول عمیق

۵- پزشک ممکن است توصیه کند برای به حداقل رساندن درد، قبل از مقاربت از داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDها) استفاده کنید.

هورمون درمانی:

هورمون درمانی ممکن است به بهبود عملکرد جنسی زنان کمک کند. استفاده از هورمون استروژن می تواند با آتروفی واژن (نازک شدن، خشک شدن و التهاب دیواره های واژن بر اثر کاهش یا کمبود استروژن)، اختلالات خلقی یائسگی و علائمی مانند گرگرفتگی که بر عملکرد جنسی زنان تأثیر منفی دارند، مقابله کند.

هورمون درمانی

در صورتی که درباره مشکلات جنسی زنان و راههای درمان آن سوال دارید، از بخش نظرات در زیر این مقاله می توانید آنرا مطرح کنید. 

۴.۸/۵ - (۷۹ امتیاز)
دکتر ذاکرین متخصص زنان

خانم دکتر متین ذاکرین (جراح و متخصص زنان) فارغ التحصیل رشته تخصص زنان و زایمان و دارای بورد تخصصی در این رشته هستند. خانم دکتر ذاکرین بیش از ده سال است که در زمینه ارائه خدمات درمانی و زیبایی به بانوان فعالیت دارند و به جرات می توان گفت یکی از پزشکان پیشرو در فیلد عملهای زیبایی، ترمیمی و درمان اختلالات کف لگن در کشور هستند. حضور در کنفرانسهای بین المللی (بعنوان سخنران) و برگزاری ورکشاپهای آموزشی برای دیگر متخصصین زنان در تهران را می توان گوشه ای از رزومه کاری و حرفه ای دکتر ذاکرین به شمار آورد.

بدون دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *