ترس از بارداری و روش های غلبه بر آن

ترس-از-بارداری

بارداری و زایمان یکی از اتفاقات مهم زندگی زنان است که می‌تواند باعث شادی در خانواده شود و در عین حال هم منبعی برای ترس و اضطراب در بعضی از خانمها باشد. ترس از بارداری و زایمان با اسم “توکوفوبیا” (Tokophobia) شناخته می‌شود و یکی از انواع فوبیا است که باعث می‌شود بعضی از زنان از زایمان هراس داشته باشند و از بارداری پرهیز کنند. در این مقاله می‌خواهیم در مورد ترس از بارداری و روش‌های غلبه بر آن صحبت کنیم. در ادامه با ما همراه باشید. برای دسترسی سریع به تیترها می توانید از فهرست زیر استفاده کنید.

نشانه های ترس از بارداری چیست؟

ترس از بارداری نوع خاصی از فوبیاست که طی آن فرد درباره یک شی یا یک موقعیت دچار ترسی غیر منطقی و بی دلیل می‌شود. ترس از بارداری در بعضی از زنان با نشانه‌های زیر همراه است:

  • وجود انواع مشکلات روانی مانند اضطراب و افسردگی
  • ترس از تولد نوزاد مرده یا نوزاد با نقص‌های مادرزادی
  • اصرار و تمایل شدید به زایمان سزارین
  • داشتن احساس ترس با فکر کردن به بارداری و زایمان

دلایل ترس از بارداری در زنان

دلایل مختلفی برای ترس از بارداری در زنان یا دچار شدن به توکوفوبیا وجود دارد. بعضی از عواملی که می‌توانند به پیشرفت این بیماری کمک کنند، می‌توانند شامل موارد زیر باشند:

  • سابقه سواستفاده جنسی
  • ترس از درد زایمان طبیعی
  • ترس از دست رفتن کنترل زندگی و حریم خصوصی
  • بی اعتمادی به کادر پزشکی
  • ترس از تغییرات هورمونی در بارداری
  • تجربه‌های ناخوشایند بارداری زنان دیگر

بیشتر بخوانید: راهنمای سی روزه آمادگی برای بارداری

علت ترس از بارداری

علاوه بر موارد گفته شده، بسیاری از زنان می‌ترسند که فرآیند زایمان به شکلی آرام و امن پیش نرود و حتی زایمان باعث شود که آن‌ها جان خود را از دست بدهند. بزرگترین تأثیر توکوفوبیا این است كه زنان سعی می‌كنند بارداری را به تاخیر بیندازند یا از آن جلوگیری كنند. چنین زنانی حتی اگر باردار شوند، ترس از سقط جنین دارند و یا حتی ممکن است زایمان سزارین را انتخاب کنند.

به طور کلی دو نوع مختلف توکوفوبیا یا ترس از بارداری در زنان وجود دارد:

ترس اولیه: ترس اولیه معمولا در زنانی که تاکنون تجربه بارداری و زایمان نداشته‌اند و یا حتی در زنان و دخترانی که مورد تجاوز جنسی قرار گرفته‌اند، وجود دارد. این ترس ممکن است از نوجوانی و یا حتی اوایل بزرگسالی شروع شود و باعث شود که همیشه فرد احساس بدی به بارداری و زایمان داشته باشد.

ترس ثانویه: ترس ثانویه در زنانی که بارداری را قبلا تجربه کرده‌اند، اتفاق می‌افتد. این نوع ترس به دلیل تجربه یک زایمان سخت و دردناک، تجربه سقط جنین یا زنانی که درمان باروری برایشان موفقیت آمیز نبوده است، وجود دارد.

آیا ترس از بارداری مشکلی رایج است؟

حدود ۸۰ درصد از زنان تا حد زیادی بابت چیزهایی مانند درد، سلامتی نوزاد، ایمنی هنگام زایمان و … نگرانی و ترس دارند که اغلب این ترس‌ها طبیعی هستند. حتی این نوع ترس‌های منطقی باعث می‌شوند که زنان باردار به خودشان رسیدگی بیشتری کنند و مراقبت‌های لازم را برای داشتن یک زایمان سالم و راحت فراهم کنند.

توکوفوبیا یا ترس غیرمنطقی از زایمان معمولا در ۲ تا ۵ درصد از زنان وجود دارد و طبیعی نیست! در بعضی از موارد این ترس‌ها چنان شدید می‌شوند که فرد را از پا در می‌آورند و مشکلات روحی روانی زیادی برای زنان ایجاد می‌کنند.

مشکلات ترس از بارداری

بیشتر بخوانید: تکنیک‌های افزایش شانس بارداری در زنان و مردان

راههای درمان ترس از بارداری

زنان مبتلا به توکوفوبیا برای اطمینان از سالم بودن خود و کودکشان باید تحت درمان قرار بگیرند. درمان این مشکل می‌تواند شامل راهنمایی گرفتن از یک متخصص زنان و زایمان با هماهنگی روانشناس یا روانپزشک باشد. یک روانشناس می‌تواند به برطرف کردن علت‌های اصلی این عارضه کمک کند. علاوه بر این، متخصص زنان و زایمان می‌تواند با آموزش های لازم در مورد مراقبت‌های دوران بارداری به کاهش میزان اضطراب و استرس زنان کمک کنند.

بعضی از راهکارهای درمانی ترس از بارداری در ادامه آورده شده است:

دارو درمانی: در بعضی از موارد ممکن است پزشک داروهایی را برای درمان افسردگی، اضطراب یا سایر اختلالات روانی تجویز کند.

روان درمانی: روان درمانی به این معناست که در طول درمان باید به علائم و ویژگی‌های خاص فرد توجه شود و در مدت کوتاه بتوان این مشکلات را رفع کرد. این یکی از مهمترین مواردی است که در درمان‌های ترس از بارداری در نظر گرفته می‌شود.

پشتیبانی و حمایت اعضای خانواده: حمایت عاطفی و همراهی نزدیکان و خانواده با بیماران باعث می‌شود که او بتواند تا حدود زیادی بر ترس خود غلبه کند و احساس بهتری داشته باشد.

ترس از بارداری و روشهای غلبه بر آن

اگر احساس می‌کنید که دچار توکوفوبیا هستید یا چنین مشکلی برایتان پیش خواهد آمد، بهتر است اقدامات زیر را انجام دهید:

۱- در مورد احساس ترس و اضطراب با دکتر یا ماما صحبت کنید. آن‌ها می‌توانند شما را تا حدود زیادی برای مقابله با ترس از بارداری راهنمایی کنند.

۲- در مورد شیوه زایمان، روش‌های کنترل درد و خواسته‌ها و نیازهای خودتان در مورد فرآیند زایمان با پزشک صحبت کنید. داشتن یک برنامه مشخص باعث می‌شود که قوی‌تر باشید و آمادگی‌های لازم را برای بارداری و حتی زایمان داشته باشید.

روشهای غلبه بر ترس از بارداری

۳- خاطرات ترس از زایمان طبیعی و گوش دادن به تجربه های ناخوشایند بارداری بعضی از خانمها، باعث ترس از بارداری خواهد شد. یادتان باشد که زایمان هر فردی با دیگری متفاوت است و هرکس در این زمینه تجربه متفاوتی را داشته است، پس شنیدن تجربه‌های تلخ آن‌ها در مورد زایمان می‌تواند ترس شما را دو برابر کند.

۴- انجام دادن تمرینات یوگا باعث کاهش ترس و افزایش کنترل ذهن می‌شوند و تا حدود برای غلبه بر ترس زایمان موثر هستند.

۵- اگر ترس زیادی از زایمان دارید، برای آشنایی با روش‌های کنترل درد، فرآیند زایمان و مسائل مرتبط با آن سعی کنید در کلاس‌های آموزشی قبل از زایمان شرکت کنید.

۶- اگر ترس از بارداری و زایمان باعث مختل شدن زندگی روزمره شما می‌شود، حتما از روان‌شناسان، روان‌پزشکان یا متخصصان حرفه‌ای کمک بگیرید.

بیشتر بخوانید: مردان و زنان نابارور چه علائمی دارند

سخن آخر

با اینکه توکوفوبیا یا ترس از بارداری به ندرت در میان زنان دیده می‌شود، اما می‌تواند بر زندگی فرد تاثیرات مخربی داشته باشد. همان طور که گفته شد، استفاده از روش‌های درمانی و حمایت عاطفی خانواده و نزدیکان می‌توانند باعث کنترل علائم این ترس شوند. اگر دچار این مشکل هستید و هیچکدام از راهکارهای گفته شده برای شما کارساز نبوده است، حتما به پزشک مراجعه کنید.

اگر در مورد این مقاله سوالی دارید در بخش نظرات زیر همین مقاله مطرح کنید. 

۴.۷/۵ - (۲۵ امتیاز)
دکتر ذاکرین متخصص زنان

خانم دکتر متین ذاکرین (جراح و متخصص زنان) فارغ التحصیل رشته تخصص زنان و زایمان و دارای بورد تخصصی در این رشته هستند. خانم دکتر ذاکرین بیش از ده سال است که در زمینه ارائه خدمات درمانی و زیبایی به بانوان فعالیت دارند و به جرات می توان گفت یکی از پزشکان پیشرو در فیلد عملهای زیبایی، ترمیمی و درمان اختلالات کف لگن در کشور هستند. حضور در کنفرانسهای بین المللی (بعنوان سخنران) و برگزاری ورکشاپهای آموزشی برای دیگر متخصصین زنان در تهران را می توان گوشه ای از رزومه کاری و حرفه ای دکتر ذاکرین به شمار آورد.

بدون دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *