از پریودم گذشته آیا باردارم؟ (علت عقب افتادن پریود)

علت-عقب-افتادن-پریود

علاوه بر بارداری، دلایل دیگری هم برای عقب افتادن پریود جود دارد. البته بارداری شایع ترین عللت تاخیر در پریود است اما دلایل پزشکی متعددی و همچنین عوامل مانند سبک زندگی و رژیم غذایی ممکن است موجب عقب افتادن پریود شوند. کاهش وزن ناگهانی، نامنظمی هورمون ها و یائسگی همگی از دلایل ممکن عدم پریود شدن هستند.
در این مقاله درباره علل پریود نشدن، درمان عقب افتادن پریود، عفونت و تاخیر در پریود، عقب افتادن پریود و بیبی چک منفی، چند روز بعد از تاخیر پریود بی بی چک جواب میدهد و دیگر مسائل مرتبط با عقب افتادن پریود صحبت می کنیم.

علل عقب افتادن پریود

آیا تا حالا شده مطمئن باشید که حامله نیستید اما پریودتان عقب افتاده باشد؟ به غیر از بارداری، دلایلی بسیاری برای تاخیر در عادت ماهیانه و دیر شدن زمان پریود وجود دارد. علل شایع ممکن است شامل عدم تعادل هورمونی تا بیماری های جدی باشند.

همچنین دو دوره در زندگی همه زنان وجود دارد که وقوع پریود های نامنظم کاملا طبیعی است: یکی وقتی که برای اولین بار پریود می شوند یعنی دوران بلوغ و دیگری هنگام شروع دوران یائسگی.

از آنجایی که بدن شما همیشه در حال تغییر است، چرخه قاعدگی طبیعی شما نیز ممکن است نامنظم شود. اکثر زنانی که هنوز یائسه نشده اند، معمولا هر ۲۸ روز یک بار پریود می شوند. اما، سیکل قاعدگی سالم ممکن است شامل محدوده ۲۳ تا ۳۵ روز باشد. علت های شرح داده شده زیر می توانند باعث شوند تا پریود شما زودتر یا دیرتر از موعد مقرر اتفاق بیفتد:

استرس

استرس می تواند هورمون های شما را نامنظم سازد، روال زندگی روزانه شما را تغییر دهد و حتی بخشی از مغز به نام هیپوتالاموس که مسئول تنظیم پریود است را تحت تاثیر قرار دهد. با گذشت زمان، استرس ممکن است باعث بیماری یا کاهش و افزایش ناگهانی وزن شود که همگی بر چرخه قاعدگی شما اثر می گذارند. اگر فکر می کنید استرس ممکن است عادت ماهیانه شما را به تعویق اندازد، سعی کنید تکنیک های مدیتیشن و تغییر سبک زندگی را انجام دهید. افزودن تمرینات ورزشی بیشتر به همراه تغییر رژیم غذایی نیز می تواند مفید باشد.

وزن کم

زنان مبتلا به اختلالات خوردن مانند بی اشتهایی عصبی یا پرخوری عصبی ممکن است با تاخیر در عادت ماهیانه خود مواجه شوند. اگر وزن بدن یک زن در حدود ۱۰ درصد کمتر از مقداری باشد که براساس قد و به عنوان محدوده ی طبیعی در نظر گرفته می شود، می تواند عملکرد بدنش را تغییر داده و تخمک گذاری را متوقف سازد. اختلالات خوردن را درمان کنید و وزن خود را در محدوده سالم حفظ کنید تا چرخه قاعدگی شما به حالت عادی باز گردد. زنان شرکت کننده در ورزش های سنگین مانند ماراتن، نیز ممکن است دچار عادت ماهیانه نامنظم شوند.

چاقی

اضافه وزن نیز مانند وزن کم می تواند منجر به تغییرات هورمونی شود. اگر پزشک، چاقی را به عنوان عامل تاثیرگذار بر تاخیر عادت ماهیانه شما تشخیص دهد، رژیم و برنامه ورزشی را برایتان توصیه خواهد کرد تا پریود شما دوباره منظم شود.

سندرم تخمدان پلی کیستیک

در بیماری سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)، بدن شما هورمون آندروژن مردانه ی بیشتری را تولید می کند. این اختلال هورمونی منجر به تشکیل کیست ها بر روی تخمدان ها می شود. این بیماری همچنین می تواند باعث نامنظم شدن یا توقف تخمک گذاری شود.

هورمون های دیگری مانند انسولین نیز ممکن است از تعادل خارج شوند. این اختلال به دلیل مقاومت به انسولین رخ می دهد که با تنبلی تخمدان مرتبط است. درمان تنبلی تخمدان متمرکز بر کاهش علائم است. پزشک ممکن است قرص های ضد بارداری یا داروهای دیگری را برای تنظیم چرخه قاعدگی شما تجویز کند.

تنبلی تخمدان

بیشتر بخوانید: رژیم غذایی برای درمان تنبلی تخمدان

جلوگیری از بارداری

با شروع و یا قطع قرص های ضد بارداری، ممکن است تغییراتی در چرخه قاعدگی شما رخ دهد. قرص های ضد بارداری حاوی هورمون های استروژن و پروژسترون هستند که مانع از آزاد شدن تخمک ها از تخمدان ها می شوند. با قطع مصرف قرص ضد بارداری، ممکن است ۶ ماه طول بکشد تا سیکل قاعدگی شما تثبیت شود. سایر انواع روش های پیشگیری از بارداری مانند کاشت یا تزریق نیز می توانند باعث نامنظم شدن پریود شوند.

بیماری های مزمن

بیماری های مزمن مانند دیابت و بیماری سلیاک نیز می توانند چرخه قاعدگی شما را تحت تاثیر قرار دهند. تغییرات قند خون با تغییرات هورمونی در ارتباط است، بنابراین حتی در موارد نادر، دیابت کنترل نشده ضعیف نیز می تواند پریود شما را نامنظم سازد. التهاب ایجاد شده در اثر بیماری سلیاک می تواند به آسیب روده کوچک و در نتیجه، عدم جذب مواد مغذی در بدن منجر شود. این مساله باعث توقف یا بی نظمی در عادت ماهیانه می شود.

یائسگی زودرس

یائسگی در اکثر زنان در سنین بین ۴۵ تا ۵۵ سالگی آغاز می شود. زنانی که علائم یائسگی را در ۴۰ سالگییا قبل از آن تجربه می کنند، در معرض یائسگی زودرس قرار دارند. یعنی تخمکی از تخمدان ها آزاد نمی شود و در نتیجه، چرخه قاعدگی شما نامنظم و در نهایت متوقف خواهد شد.

یائسگی زودرس

اختلالات تیروئیدی

غده تیروئید پرکار یا کم کار نیز ممکن است به تاخیر در قاعدگی منجر شود. تیروئید، متابولیسم بدن را تنظیم می کند، بنابراین میتواند میزان هورمون های شما را نیز تحت تاثیر قرار دهد. اختلالات تیروئیدی معمولا با دارو درمان می شوند. پس از درمان، چرخه قاعدگی شما احتمالاً به حالت عادی باز خواهد گشت.

آنتی بیوتیک ها

آنتی بیوتیک ها می توانند تولید هورمون های مربوط به قاعدگی را متوقف سازند. برخی از آنتی بیوتیک ها مانع از تولید استروژن می شوند و در صورت پایین بودن مقدار استروژن، هورمونهای تحریک کننده تخمدان در بدن تولید نمی شوند و این به معنی تاخیریا عدم پریود شدن است.

آنفولانزا یا میکروب معده

سرماخوردگی معمولی تاثیری بر پریود ندارد اما ضعف ناشی از آنفولانزا یا میکروب معده می تواند چرخه قاعدگی شما را به تاخیر بیاندازد. بدن شما، هوشمند است و اگر فکر کند که برای حامله شدن بیش از اندازه بیمار هستید، می تواند تخمک گذاری را به تاخیر بیاندازد، یعنی ممکن است پریود شما دیرتر یا زودتر رخ دهد یا در آن ماه اصلا پریود نشوید.

داروهای ضد افسردگی

برخی از زنان متوجه شده اند که مصرف داروهای ضد افسردگی می تواند باعث بی نظمی شدید در عادت ماهیانه آنها شود. علت این امر به درستی معلوم نیست، با این حال در برخی از تحقیقات اظهار شده است که این حالت ممکن استناشی از تاثیر سروتونین بر هورمونها باشد.

شیفت های کاری نامنظم

ارتباط بین کار شیفتی و پریود نامنظم در برخی از تحقیقات مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج یک مطالعه در انگلستان نشان می دهد که زنانی که به صورت شیفتی کار می کنند، ۳۳% بیشتر در معرض مشکلات قاعدگی هستند. علت این امر کاملا نامعلوم است، با این حال محققان حدس زده اند که کار شیفتی می تواند ریتم روزانه بدن و در نتیجه، باروری و چرخه قاعدگی را تحت تاثیر قرار دهد.

کاهش ناگهانی وزن

کاهش بیش از حد یا ناگهانی وزن می تواند عادت ماهیانه شما را متوقف سازد. اگر مقدار کالری مصرفی خود را شدیدا محدود کنید، تولید هورمون های مورد نیاز برای تخمک گذاری متوقف می شود. اگر شاخص توده بدنی (BMI)شما کمتر از ۵/۱۸ باشد، پزشک شما را به متخصص تغذیه ارجاع می دهد. متخصص تغذیه قادر خواهد بود در مورد نحوه بازیابی ایمن وزن به شما مشاوره دهد. اگر کاهش وزن شما ناشی از اختلالات خوردن مانند بی‌اشتهایی باشد، باید به روان‌ پزشک مراجعه کنید.

بارداری

اگر از نظر جنسی فعال هستید و پریود شما به تعویق افتاده است، ممکن است باردار باشید. بارداری یک دلیل رایج برای توقف غیر منتظره عادت ماهیانه است. این امر گاهی اوقات در صورت عدم استفاده از روش های پیشگیری از بارداری رخ می دهد.

ممکن است تنها به تاخیر در عادت ماهیانه دچار شده باشید، بنابراین چند روز صبر کنید تا پریود شوید. در صورت عدم پریود شدن، می توانید از تست بارداری استفاده کنید تا مطمئن شوید که باردار هستید یا خیر. باید بدانید که ممکن است پس از شروع پریودی نیز بار دار شوید. این امر در صورتی اتفاق می افتد که آزادسازی تخمک، به عنوان مثال در اثر بیماری یا استرس به تاخیر بیافتد.

بیشتر بخوانید: آیا بارداری در زمان پریودی ممکن است

آیا برای عقب افتادن پریود باید به پزشک مراجعه کرد؟

پزشک شما به درستی می تواند علت تاخیر یا توقف قاعدگی شما را تشخیص دهد و بهترین درمان را برای شما انتخاب کند. سابقه تغییرات در چرخه قاعدگی و سایر تغییرات سلامتی خود را به پزشک اطلاع دهید. این کار به تشخیص بهتر کمک می کند.

اگر علائم زیر را دارید، بلافاصله به پزشک مراجعه کنید:

  • خونریزی غیرمعمول سنگین
  • تب
  • درد شدید
  • تهوع و استفراغ
  • خونریزی طولانی تر از هفت روز

خونریزی پس از اینکه شما وارد دوره یائسگی شده اید و بیش از یک سال است که پریود نشده اید که به این اتفاق لکه بینی بعد از یائسگی گفته می شود.

ارجاع به متخصص

اگر پزشک عمومی تشخیص دهد که قاعدگی شما در اثر بیماری متوقف شده است، شما را به یک متخصص ارجاع می دهد.

بسته به تشخیص عامل بیماری توسط پزشک عمومی، ممکن است شما را به متخصصان زیر ارجاع دهد:

  • متخصص زنان: متخصص درمان بیماری های اثرگذار بر سیستم تولید مثل زنان
  • متخصص غدد درون ریز: متخصص در درمان بیماری های هورمونی

شما ممکن است به معاینه کامل و تست های مختلف نیاز داشته باشید، از جمله:

۱- آزمایش خون برای مشاهده اینکه آیا سطح هورمون های خاصی مانند پرولاکتین، هورمون تحریک کننده تیروئید، هورمون تحریک کننده فولیکو لیا هورمون لوتئینه کننده غیرطبیعی است یا خیر.

۲ سونوگرافی، سی تی اسکن یا MRI برای شناسایی هر گونه مشکلی که در دستگاه تولید مثل یا غده هیپوفیز مغز وجود دارد.

اگر پریود شما عقب افتاده است و باردار هم نیستید، بهتر است به خانم دکتر متین ذاکرین جراح و متخصص زنان مراجعه کنید. خانم دکتر می توانند به شما کمک کنند که متوجه شوید عقب افتادن پریود شما ناشی از چه مشکلی است و با توجه به مشکل شما بهترین درمان را برایتان انتخاب خواهند کرد. جهت کسب اطلاعات بیشتر و دریافت وقت معاینه با شماره ۰۲۱۴۴۴۶۳۴۷۵ تماس حاصل فرمائید.

درمان عقب افتادن پریود

اگر نتایج آزمایش، حاکی از وجود نوعی بیماری باشد که قاعدگی شما را متوقف کرده است، درمان هایی برای بیماری شما توصیه می شود. به عنوان مثال، اگر دیرکرد قاعدگی ناشی از بیماری تنبلی تخمدان باشد، توصیه می شود که از قرصهای ضد بارداری یا قرص های حاوی هورمون پروژسترون استفاده کنید.

اگر یائسگی زودرس علت تاخیر قاعدگی باشد (نارسایی زودرس تخمدان)، به معنی عملکرد غیرطبیعی تخمدانهاست و داروهای هورمونی معمولا توصیه می شوند. درمان ها شامل قرص ضد بارداری یا هورمون درمانی جایگزین هستند.

در صورت پرکاری تیروئید، می توانید از داروهایی استفاده کنید که تولید هورمون توسط غده تیروئید را کاهش میدهد.

سوالات متداول در مورد عقب افتادن پریود

آیا در صورت باردار نبودن، ممکن است تاخیر در پریود رخ دهد؟

بله! بارداری تنها علت تاخیر پریود نیست. عدم تعادل هورمونی، مانند مواردی که به علت سندرم تخمدان پلی کیستیک یا کیست فولیکولیک ایجاد می شود، می تواند باعث تاخیر در پریود شود. استرس، روش های هورمونی پیشگیری از بارداری، ورزش سنگین، سوء تغذیه، شیر دهی، بیماری های مزمن و بعضی از داروها، همگی میتوانند یکی از علل تاخیر در پریود باشند.

چه مدت طول می کشد تا پس از لقاح، تاخیر در پریود رخ دهد؟

عادت ماهیانه اکثر زنان در حدود دو هفته پس از لقاح، به تاخیر می افتد. زیرا لقاح غالبا در زمان تخمک گذاری حدود ۱۲-۱۴ روز پیش از شروع پریود بعدی شما رخ می دهد. دو هفته پس از آن، تقریبا در روز ۲۸ چرخه قاعدگی خود قرار دارید، روزی که به طور معمول انتظار می رود که پریود شوید.

تحمک گذاری

آیا در صورت تاخیر دو ماهه در قاعدگی، ممکن است باردار نباشم؟

بسته به علت، بله شرایطی مانند سندرم تخمدان پلی کیستیک، نارسایی زودرس تخمدان، بیماری های مزمن یا سوء تغذیه می تواند باعث شوند که به طور متوالی، تاخیر در قاعدگی رخ دهد. برخی از روش های پیشگیری از بارداری نیز می توانند عادت ماهیانه را به تاخیر بیاندازند. با این حال، همیشه توصیه می شود که در این موارد، تست بارداری را انجام دهید. اگر تست منفی باشد، برای تعیین علت تاخیر به پزشک مراجعه کنید.

چه موقع می توان گفت که باردار هستید؟

بیشتر پزشکان توصیه می کنند برای انجام تست بارداری تا روز اول قاعدگی به تاخیر افتاده خود صبر کنید، زیرا انجام تست بلافاصله پس از لقاح می تواند به تست منفی کاذب منجر شود.

البته برخی آزمایشات، حساس تر هستند و می توانید زودتر آزمایش را انجام دهید و می‌توان آن‌ها را در طی ۷ تا ۱۲ روز پس از لقاح انجام داد. دقیق‌ترین روش برای تعیین حاملگی استفاده از تست بتای خون (گنادوتروپین کوریونی انسان) است.

درمان های خانگی برای تاخیر در قاعدگی کدامند؟

درمان پریودهای نامنظم به علت آن بستگی دارد، اما برخی از درمان های خانگی می توانند به تنظیم چرخه قاعدگی شما کمک کنند. از آنجایی که استرس عامل مهمی در چرخه قاعدگی نامنظم است، فعالیت هایی مانند یوگا بسیار سودمند هستند. حفظ وزن سالم، ورزش منظم، زنجبیل یا دارچین برای درمان پریودهای نامنظم مفیدند.

آیا استرس می تواند باعث تاخیر در قاعدگی شود؟

قطعا! استرس و اضطراب می‌تواند باعث عدم تعادل هورمونی و در نتیجه، علائم بسیاری مانند اسهال، تنفس سریع، درد شکمی و … منجر شود. بله، قاعدگی شما به تاخبر افتاده است. استرس می‌تواند عملکرد هورمون‌های خاص و مورد نیاز برای تنظیم چرخه قاعدگی را متوقف کند. به همین دلیل است که پیدا کردن تکنیک‌های مدیریت استرس موثر می‌تواند در تنظیم چرخه قاعدگی شما مفید باشد.

چقدر تاخیر پریود طبیعی است؟

چرخه قاعدگی طبیعی در حدود ۲۱ تا ۳۵ روز طول می کشد. چرخه قاعدگی شما ممکن است متفاوت باشد، اما معمولاً بیش از ۵ روز تاخیر در پریود، نشان‌ دهنده عقب افتادن آن است. هنگامی میگوییم این پریود نشده اید که شش هفته یا بیشتر از آن، از تاریخ پریود قبلی شما گذشته باشد.

علائم لانه گزینی چیست؟

لانه گزینی فرآیندی است که در طی آن، جنین به پوشش رحم متصل می شود. ممکن است لانه گزینی بدون نشانه باشد. با این حال، برخی از زنان در طی این فرایند، احساس سرگیجه، سردرد و تغییرات خلقی دارند. خونریزی لانه گزینی می تواند معمولاً در حوالی زمانی رخ می دهد که شما قرار بوده است دچار عادت ماهانه شوید، اما معمولا این خونریزی سبک تر بوده و تنها به صورت لکه ها یا ترشحات صورتی است.

آیا در اولین هفته پس از لقاح میتوان فهمید باردارم یا نه؟

نگرانی کاملا طبیعی است، اما اکثر آزمایشات قادر به تشخیص بارداری در عرض یک هفته از لقاح نخواهند بود. ۴ تا ۵ روز پس از رابطه جنسی محافظت نشده، می توان از بعضی از آزمایشات استفاده کرد اما همیشه قابل اطمینان نیستند. اگر یک هفته پس از رابطه جنسی، نتیجه آزمایش شما منفی بود، در صورت پریود نشدن، باید دوباره آزمایش دهید.

چند روز پس از تاخیر در قاعدگی، تست بارداری مثبت می شود؟

در صورت تاخیر در پریود، نتیجه بیشتر تست‌های مربوط به دوران بارداری دقیق هستند. اما برخی از زنان ممکن است میزان بتای خون کمتری داشته باشند که در صورت انجام خیلی زود تست ها، تشخیص داده نمی شود. می‌توانید ۵ تا ۱۰ روز بعد، تست را برای نتایج دقیق تر تکرار کنید. آزمایش خون می‌تواند سطح بتای شما را دقیقاً مشخص کند.

تست بارداری

اگر در مورد علل عقب افتادن پریود یا درمان عقب افتادن پریود سوالی دارید در بخش کامنتهای زیر همین مقاله بپرسید. 

۴.۳/۵ - (۵۹ امتیاز)
دکتر ذاکرین متخصص زنان

خانم دکتر متین ذاکرین (جراح و متخصص زنان) فارغ التحصیل رشته تخصص زنان و زایمان و دارای بورد تخصصی در این رشته هستند. خانم دکتر ذاکرین بیش از ده سال است که در زمینه ارائه خدمات درمانی و زیبایی به بانوان فعالیت دارند و به جرات می توان گفت یکی از پزشکان پیشرو در فیلد عملهای زیبایی، ترمیمی و درمان اختلالات کف لگن در کشور هستند. حضور در کنفرانسهای بین المللی (بعنوان سخنران) و برگزاری ورکشاپهای آموزشی برای دیگر متخصصین زنان در تهران را می توان گوشه ای از رزومه کاری و حرفه ای دکتر ذاکرین به شمار آورد.

۹ دیدگاه ها
  • سلام خسته نباشید ۲۲ سالمه و قاعدگی نامنظم دارم. ۲ماه پیش مجبور شدم قرص اورژانسی مصرف کنم تو اون ماه بخاطر قرص ۲بار خونریزی داشتم ماه بعد هم ۷روز مثل همیشه خونریزی داشتم ولی این ماه که دوره ی سوم قاعدگیم بعد از مصرف قرص خونریزیم برعکس همیشه خیلی کم هستش ممکنه مشکلی داشته باشم؟ یا ممکنه تو روزای ۳ یا۴به حالت عادی برگرده؟ طبیعی هستش؟ زعفرون هم خوردم ممکنه کمکی کنه؟

    • سلام عزیزم. قرص اورژانسی ممکنه سطح هورمون های بدن رو به هم بریزه و مدت و شدت قاعدگی رو تحت تاثیر قرار بده. کم شدن شدت قاعدگی مشکل خاصی نداره مگر در موارد خاص. اگر تا دو یا سه ماه دیگه مشکلت رفع نشد میتونی برای چکاپ به پزشک مراجعه کنی.

  • سلام .ممنون از مقالتون. من ۲۷ سالمه. ۵ساله جلوگیری داشتم. ۲سال اول طبیعی اما بعد با قرص بارداری و اورژانسی جلوگیری می کردم. الان ۳ماه هست پریود نشدم تا ماه گذاشته بخاطر فعالیت زیاد و استرس و این ماه هم از تاریخ پریودیم رد شده و پریود نشدم خیلی میترسم.چون نزدیک ۱سال نیم هست ک جلوگیری ندارم اصلا برای بارداری ولی هنوز باردار نشدم میشه کمکم کنین

    • سلام. مورد اول اینکه تست خون بارداری دادید؟ مطمئنید بارداری نیستید؟ مورد دوم اینکه در صورتی که پریود نمی شین احتمالا مشکل هورمونی وجود داره که برای بررسی دقیقتر باید به متخصص زنان مراجعه کنید.

  • سلام خانم دکتر. من به مدت دو سال قرص ال دی مصرف کردم. الان نزدیک شش ماه هست که مصرفش رو قطع کردم. ولی تو این مدت فقط دوبار پریود شدم و اونهم بیشتر ب شکل لکه بینی و خیلی سبک بود. چیکار کنم که پریودم منظم بشه چون قصد بارداری دارم. لازم به ذکره که قبل از مصرف قرص ال دی هم سیکل های نا منظمی داشتم. ممنون. بی بی چک هم دوبار در زمان های مختلف استفاده کردم، منفی بود.

    • سلام. عزیزم استفاده و قطع کردن قرصهای ال دی بدون مشورت با پزشک جایز نیست. این قرصها هورمونی هستند و باید زیرنظر پرشک مصرف شن. اینکه شما در مدت ۶ ماه تنها دوبار پریود شدین نشون میده که اختلالات قاعدگی دارین و نیازه با مراجعه به پزشک و دریافت دارو و آزمایش درمان رو شروع کنید.

  • سلام خانم دکتر… من ۲۹ سالم هست و الان تقریبا ۴ سال هست که دقیقا پریودم هرسال دقیقا در ماه اسفند ۱۶/۱۷ روز عقب میوفته ، ولی بقیه ماه های سال طبیعی و ۲۸ روزه است… دلیل خاصی داره از نظر شما؟!

    • سلام. عزیزم مشکلی نداره و میتونه تاثیر تغییرات فصلی روی بدنتون باشه. در کل پریودتون مرتب و نرمال محسوب میشه و مشکلی نیست.

  • سلام خآنم دکتر خسته نباشید من پریودی نامنظمی داشتم ب متخصص رفتم و قرص های دادن که منظم شد هر ۲۸روز میشدم اما ماه پیش ۲۷شدم اما این ماه التن دو روزه میگذره هنوز پریود نشدم دلیلش چی می‌تونه باشه ممنون از زاهنمایتون ؟؟!
    چند روز قبلاً از پریودی ام تست دادم یه خط پررنگ و حاله از خط دیگه دیدم نشانه چیه؟؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *