نکات طلایی برای مراقبت از واژن در دهه های مختلف زندگی

مراقبت-از-واژن

واژن مانند هر بخشی از بدن با گذر زمان دستخوش تغییرات متعددی می شود. از آن جایی که تغییرات طبیعی مربوط به عضلات کف لگن و واژن یک شبه رخ نمی دهد، تنها با دانستن آنچه پیش خواهد آمد می توانید برای پذیرش این تغییرات آماده شوید. در ادامه با مطالعه این مقاله متوجه خواهید شد که چگونه واژن شما در طول عمرتان تغییر می کند و چه کاری می توانید انجام دهید تا بتوانید به بهترین نحو، شکل و طراوت آن را حفظ کنید. چه ۲۰ ساله یا ۶۵ ساله باشید، در ادامه این مقاله راهنمایی های لازم در مورد تغییرات دهه به دهه واژن و روش هایی برای مقاربت از واژن در هر دهه به شما ارائه شده است. با ما همراه باشید.

مراقبت از واژن در ۲۰ سالگی

کف لگن در آمادگی کامل

رابطه جنسی، استفاده از روش های پیشگیری از بارداری، بارداری و زایمان همگی عواملی هستند که می توانند اندام تناسلی شما را در سنین ۲۰ تا ۳۰ سالگی تحت تاثیر قرار دهند. سن متوسط زنان برای اولین بارداری، ۲۶ سالگی است. اگر چه در حال حاضر، بیشتر افراد برای بارداری تا ۳۰ سالگی صبر می کنند، اما بر اساس نتایج بدست آمده در مورد باروری مطلوب و سلامت، دهه ۲۰ تا ۳۰ سالگی می تواند زمان بهتری برای بارداری باشد.

استحکام واژن در ۲۰ سالگی

رنگ پوست اندام تناسلی کاملا به ژنتیک شما بستگی دارد و در طی زمان تغییر می کند، اما معمولا در این دهه نسبت به دهه های بعدی، روشن تر است. برخلاف دوران نوجوانی، پوست در این دوره خیلی ضخیم نیست و ممکن است نازکتر از دوره دبیرستان به نظر برسد. با این حال، موهای تناسلی نازک نیستند و در طی دهه ۲۰ سالگی، به طور کامل رشد میکنند.

در این دهه، کف لگن در حالت ایده آل خود قرار دارد. زنان در سن ۲۰ تا ۳۰ سالگی، عمدتا با مشکلات مربوط به عضلات ضعیف مواجه نمی شوند. با این حال، موارد استثنا وجود دارند. گاهی اوقات، سفت بودن عضلات کف لگن ممکن است منجر به درد در طی رابطه جنسی شود.

رابطه جنسی در ۲۰ سالگی

در دهه ۲۰ سالگی، واژن زنان به راحتی با ترشحات خود واژن در حین رابطه جنسی روان می شود. استفاده از قرص های ضد بارداری می تواند لغزندگی واژن را کاهش دهد و موجب خشکی واژن شوند. در این دهه، زنان در اوج میل جنسی و قدرت جنسی خود هستند. اگر هنگام استفاده از قرص های ضد بارداری، متوجه کاهش ترشحات روان کننده واژن شدید، به پزشک مراجعه کنید تا با تغییر نوع قرص یا انتخاب دیگر روش های ضد بارداری، این مشکل برطرف گردد. همچنین برای کاهش درد در رابطه ی جنسی می توانید از روان کننده های موجود در بازار استفاده کنید. برای محافظت از خود در برابر عفونت های منتقل شونده از راه جنسی، استفاده از روغن نارگیل یا دیگر روان کننده های موجود در بازار همزمان با کاندوم‌های لاتکس توصیه نمی شود زیرا باعث پارگی کاندوم می شوند یا حتی ممکن است منجر به بارداری شوند.

گاهی اوقات زنان بسیار جوان، اشتباهاتی را مرتکب می شوند که سلامت واژن آنها را به خطر می اندازد. واژن شما نباید مانند یک دسته گل، خوشبو باشد. به جای انتخاب محصولات عطری، تنها کافی است که روزانه، واژن خود را با آب گرم و صابون بدون بو بشویید. بعلاوه جالب است بدانید که اگر دچار خشکی واژن هستید و در زمان رابطه، مرتب از ژل های لوبریکانت استفاده کنید باعث از بین رفتن اسپرم ها می شود درنتیجه شما باردار نخواهید شد. در این رابطه خواندن مقاله آیا خشکی واژن باعث ناباروری می‌شود را توصیه می کنیم.

توصیه هایی برای مراقبت از واژن در ۲۰ سالگی

  • از عطر برای خوشبو کردن واژن استفاده نکنید.
  • استفاده از قرص های ضد بارداری می تواند ترشحات روان کننده را کاهش دهند
  • این دهه بهترین زمان برای زایمان است زیرا عضلات کف لگن قوی تر از هر زمان دیگری هستند

بیشتر بخوانید: بهداشت جنسی و بهداشت آمیزشی در زنان

در صورتیکه احیانا دچار یکی از بیماری های مقاربت جنسی مانند زگیل تناسلی شده اید یا احتمال ابتلا به آن را می دهید، می توانید با مراجعه به خانم دکتر ذاکرین (متخصص و جراح زنان) جهت تشخیص قطعی اقدام کنید. تشخیص بیماری های مقاربت جنسی نیازمند دقت و حساسیت بالایی و همراه با دشواری است. جهت دریافت نوبت و وقت معاینه با شماره ۰۲۱۴۴۴۶۳۴۷۵ تماس حاصل فرمایید.

مراقبت از واژن در ۳۰ سالگی

به طور مرتب تمرینات کگل را انجام دهید.

اگرچه ۲۰ تا ۳۰ سالگی بهترین زمان برای بارداری است، اما بدین معنی نیست که همه افراد در این رنج سنی تمام فرزندان خود را به دنیا می آورند. به عنوان مثال، بیشترین نرخ بارداری برای زنان در سنین ۳۰ سالگی گزارش شده است. ممکن است شروع بارداری در دهه ۳۰ سالگی باشد و البته برخی زنان در این دهه ممکن است دچار یائسگی زودرس شوند.

استحکام واژن در ۳۰ سالگی

رنگ واژن پس از زایمان یا با افزایش سن تغییر می کند، بنابراین رنگ آن در سن ۳۰ سالگی نسبت به ۲۰ سالگی تیره تر است. پوست واژن و همینطور موهای موجود در این ناحیه به طور کلی شبیه به دهه ی۲۰ سالگی است، اگر چه ممکن است انعطاف و میزان چربی در این ناحیه با افزایش سن کاهش یابد. یکی از تغییرات بسیار قابل توجه در این دوره، کاهش قدرت عضلات کف لگن هست. عضلات کف لگن از اندام های بسیاری از جمله مثانه، رحم و روده پشتیبانی می کنند و با کاهش قدرت این عضلات در گذر زمان، ممکن است مشکلاتی مانند بی اختیاری ادرار و یا افتادگی رحم، افتادگی مثانه یا روده رخ دهند. زایمان طبیعی نیز می تواند باعث تشدید این علائم شود. به عنوان مثال، بهبود واژن پس از زایمان طبیعی در دهه ۳۰ سالگی، بیشتر از دهه ۲۰ سالگی به طول می انجامد.

رابطه جنسی در ۳۰ سالگی

میزان میل و قوای جنسی در این سنین تقریبا مشابه دوره ۲۰ سالگی است، با این تفاوت که ممکن است تا حدی تحت تاثیر شرایط و دل مشغولی های دهه ی ۳۰ سالگی مانند وام، فرزندان و شغل قرار گیرد.

در این دهه، بدن زنان باردار یا شیرده ممکن است به طور موقت در حالتی مانند زمان یائسگی قرار گیرد که موجب بروز علائم فیزیکی ناخوشایند مانند خشکی واژن و مقاربت دردناک می شود. برای کاهش یا از بین بردن این علائم می توانید از روان کننده ها، کرم واژینال استروژن تجویز شده توسط پزشک یا مرطوب کننده های واژن استفاده کنید.

مقاربت دردناک

چه قبل و چه بعد از زایمان طبیعی، تنها چیزی که قدرت عضلات لگن را افزایش می دهد، تمرینات کگل است. تمرینات کگل و ورزش درمانی قبل و بعد از زایمان طبیعی، می تواند باعث تقویت عضلات کف لگن شود تا این عضلات به راحتی بتوانند منقبض و منبسط شوند و در نتیجه، از آسیب هنگام زایمان جلوگیری شود و همچنین، احتمال بروز مشکلات مثانه و روده، فشار و افتادگی اندام ها را کاهش می دهد.

اگر احساس می کنید که رابطه جنسی شما مانند قبل مهیج نیست، تمرینات ذهن آگاهی به شکل مدیتیشن، یوگا، تنفس عمیق، ﻣﺮاﻗﺒﺖ از ﺧﻮد و همچنین ارتباط صادقانه با همسرتان توصیه می شود. ارتباط آزادانه و صریح با همسرتان، تاثیر زیادی در سلامت احساسی و جسمی شما دارد.

توصیه هایی برای مراقبت از واژن در ۳۰ سالگی

  • این دوره بهترین زمان برای شروع انجام تمرینات کگل است تا از افتادگی رحم و مثانه جلوگیری شود.
  • در حین رابطه جنسی در صورت کاهش ترشحات روان کننده، از ژل های روان کننده استفاده کنید

بیشتر بخوانید: چه عواملی موجب یائسگی زودرس می شوند و چگونه می توان از آنها جلوگیری کرد

مراقبت از واژن در ۴۰ سالگی

زمان ایده آل برای داشتن رابطه جنسی بیشتر

بیشتر زنان در سنین بین ۴۵ تا ۵۵ سالگی، یائسه می شوند، می توان گفت که سن متوسط یائسگی ۵۱ سالگی است. بر همین اساس، بسیاری از افراد در ۴۰ سالگی دوران پیش از یائسگی را تجربه می کنند. در این دوران، که به طور متوسط ۴ سال قبل از یائسگی رخ می دهد، میزان هورمون استروژن در بدن به آرامی و به طور ناپیوسته کاهش می یابد. در نتیجه، ممکن است علائمی مانند چرخه قاعدگی نامنظم، خشکی واژن و گر گرفتگی مشاهده شوند. با وجود این که یائسگی یک تغییر قریب الوقوع است، اما برخی از زنان در این دهه باز هم ممکن است زایمان کنند. یعنی می توان ۴۰ سالگی را پایان دوره باروری دانست.

استحکام واژن در ۴۰ سالگی

کاهش میزان استروژن باعث کاهش میزان خون رسانی به واژن، کم شدن کلاژن در بافت واژن و تغییر PH در واژن می شود. تغییراتی مانند نازک شدن موی اندام تناسلی، لاغرتر و شل تر شدن واژن، دهانه واژن و لابیاها ممکن است رخ دهد. البته این علائم در هر فردی، متفاوت است.

علاوه بر زایمان های طبیعی در این دوره، افزایش وزن بدن می تواند استقامت واژن را کاهش دهد. همراه با کاهش میزان استروژن، هر کدام از این عوامل می تواند به استقامت کمتر عضلات کف لگن و در نتیجه، بی اختیاری ادراری یا افتادگی واژن منجر شود. انجام تمرینات کگل و حفظ سلامتی بدن در حفظ استقامت عضلات کف لگن موثرند.

تمرینات کگل

تمریناتی مانند پیلاتس که بر قدرت کمر، شکم و لگن تمرکز می کنند، نیز گزینه های بسیار عالی هستند. باید توجه داشت که بهبود واژن در ۴۰ سالگی بعد از زایمان طبیعی به مراتب به زمان بیشتری نیاز خواهد داشت.

رابطه جنسی در ۴۰ سالگی

در این دهه، ممکن است بروز نشانه های دوران پیش از یائسگی شامل کاهش ترشحات جنسی و خشکی واژن بر روی زندگی جنسی شما تأثیر بگذارد. در این حالت، علاوه بر استفاده از ژل های روان کننده، باید زمان بیشتری به معاشقه و تحریک ناحیه کلیتوریس قبل از مقاربت اختصاص داده شود. در صورتی که خشکی واژن ادامه یابد، استفاده از کرم های استروژن با دوز پايين توسط پزشک متخصص توصیه می شود.

در این سن، بدن زنان مانند دهه ی ۲۰ سالگی نخواهد بود. به عبارت دیگر، برقراری رابطه جنسی همراه با دردهای مفصلی جزئی یک امر عادی است. بنابراین، می توانید پوزیشن های ملایمتری مانند پوزیشن پهلو به پهلو را امتحان کنید.

نشانه های هورمونی همراه با مواردی مانند گر گرفتگی، تغییرات خلق و خو و اختلالات خواب می توانند باعث کاهش میل جنسی شوند. حتی بوسیدن و نوازش در این شرایط ناخوشایند خواهد بود. اما نگران نباشید، برای درمان این علائم، داروهای طبیعی وجود دارد.

غالبا، فکر می کنیم که برقراری رابطه جنسی تنها در سنین جوانی خوشایند است، اما این گونه نیست. داشتن رابطه جنسی، سلامت ما را تضمین می کند. با افزایش سن و کاهش میزان استروژن، انعطاف پذیری واژن کاهش یافته، کوچک تر و باریک تر شده و در نتیجه باعث عدم رضایت و ناراحتی در رابطه جنسی خواهد شد. به همین دلیل ادامه فعالیت جنسی مانع از تغییر اندازه و شکل واژن می شود.

در این دوران، پوست واژن نازکتر و حساس تر می شود. باید هنگام اپیلاسیون محتاط باشید، چون ممکن است به پوست آسیب برسد. کاهش هورمونها، pH واژن را تغییر خواهد داد و مقدار فلور نرمال واژن کاهش می یابد. به همین دلیل توصیه می شود که برای کاهش احتمال ابتلا به عفونت های واژن و عفونت های پوست دهانه واژن از مکمل های پروبیوتیک با تجویز پزشک استفاده کنید.

توصیه هایی برای مراقبت از واژن در ۴۰ سالگی

  • انجام بیشتر تمرینات کگل، قدرت عضلات کف لگن را حفظ می کند
  • تجربه ی پوزیشن های جدید و خوشایندتر می توانید کیفیت رابطه جنسی خود را حفظ کنید
  • استفاده از مکمل پروبیوتیک برای حفظ سلامت واژن می تواند بسیار مفید باشد.

در صورتیکه احیانا دچار آتروفی واژن یا علائم یائسگی شده اید، می توانید با مراجعه به خانم دکتر ذاکرین (متخصص و جراح زنان) جهت درمان آتروفی واژن با روش نوین لیزر درمانی اقدام کنید. انجام این عمل نیازمند دقت و حساسیت بالایی است و متخصص باید مسلط کار با لیزر باشد. جهت دریافت نوبت و وقت معاینه با شماره ۰۲۱۴۴۴۶۳۴۷۵ تماس حاصل فرمایید.

مراقبت از واژن بعد از ۵۰ سالگی

با ورود به دهه ی ۵۰ سالگی، بیشتر زنان وارد دوران بعد از یائسگی شده یا تغییرات یائسگی در آنها آغاز می شود. متوسط سن یائسگی، ۵۱ سالگی است. اگرچه یائسگی با تغییراتی همراه است، اما مراقبت از واژن در دهه های گذشته، استفاده از دانسته هایتان و ابزاری مانند ارتباطات آزادانه با همسرتان و ژل های روان کننده می تواند این نگرانی ها را کاهش دهد.

آتروفی واژن

استحکام واژن بعد از ۵۰ سالگی

در اثر تغییرات ناشی از یائسگی، موهای ناحیه تناسلی کم پشت و سفید می شوند. دهانه واژن، واژن و دهانه رحم کوچکتر و رنگ پریده تر شده و پوست این نواحی به دلیل کاهش میزان هورمون استروژن، نازکتر می شود.

بارداری و زایمان در۵۰ سالگی بسیار غیر معمول است، اما باز هم در این سن زنان می توانند اثرات جسمی بارداری و زایمان را تحمل کنند. در صورت بروز افتادگی مثانه، رحم، یا روده، می توان از داروهای استروژن واژینال، فیزیوتراپی و یا جراحی استفاده نمود.

بیشتر بخوانید: چگونه علائم افتادگی رحم و مثانه را بشناسیم

رابطه جنسی در ۵۰ سالگی

در دهه ی پنجم زندگی، کاهش میزان استروژن همچنان ادامه دارد و در نتیجه، ترشحات واژن نیز کمتر خواهد شد و علاوه بر آن، نازکی و باریک شدن بافت داخلی واژن ممکن است به پارگی و خونریزی واژن هنگام مقاربت منجر شود. اما به تدریج و باگذشت مدت زمانی پس از یائسگی، این علایم کاهش یافته و متوقف می شوند.

تجربه ی این تغییرات فیزیکی (که طبیعی هستند) و مقاربت دردناک، می تواند کاملا نشاط و سرزندگی شما را تحت تاثیر قرار دهد. بنا به توصیه ی دکتر متین ذاکرین، اگر هنگام رابطه جنسی با خشکی یا درد واژن مواجه شدید، می توانید سرعت برقراری رابطه را کندتر کرده و مدت زمان معاشقه را افزایش دهید و از روان کننده یا لوبریکانت استفاده کنید. به علاوه، علاقه و تمایل همیشه لازم نیست به مقاربت بینجامد. با رابطه جنسی دهانی، نوازش و لمس کردن نیز می توان لذت برد.

کاهش میزان استروژن در دوران یائسگی، اغلب باعث افزایش عفونت های دستگاه ادراری در برخی از زنان می شود. عفونت های دستگاه ادراری با تجویز آنتی بیوتیک درمان شوند. اولین گام صحبت با شریک زندگی تان است. اجازه دهید همسرتان از احساساتتان باخبر شود و بداند که این تغییرات، بخشی عادی در روند فرایند پیری محسوب می شوند. باید به طور صریح در مورد نیازهای جنسی خود و نحوه ی تغییرات طبیعی آنها نسبت به دهه های گذشته صحبت کنید. اگر در این دوران دچار خشکی واژن هستید، پیشنهاد می کنیم مقاله بهترین درمان خشکی واژن در یائسگی را مطالعه کنید.

توصیه هایی برای مراقبت از واژن بعد از ۵۰ سالگی

  • استقامت واژن خود را با انجام تمرینات کگل و مراجعه به پزشک در صورت بروز هر نوع درد افزایش دهید
  • برای بهتر شدن رابطه جنسی میتوانید زمان معاشقه را افزایش دهید و رابطه جنسی بسیار آرامی داشته باشید
  • درباره ی تغییرات بدنی تان با همسرتان و پزشک متخصص زنان صحبت کنید.

با افزایش سن، کلماتی مانند “کاهش هورمون ها” و “نازک شدن موها” بیشتر مورد استفاده قرار می گیرند اما فراموش نکنید که عقل و درایت با گذشت زمان (و همراه با خاکستری شدن موها) افزایش می یابد. اگرچه قدرت عضلات کف لگن شما به طور طبیعی در طی زمان کاهش می یابد، دانسته های شما درباره بدنتان نیز افزایش پیدا می کند و می توانید عملکرد بهتری داشته باشید. بنابراین، مهم نیست که در کدام دهه ی سنی زندگی خود قرار دارید، با انجام توصیه های این مقاله می توانید همواره واژن سالمی داشته باشید و از رابطه جنسی خود با همسرتان لذت ببرید.

چنانچه در مورد روش های مراقبت از واژن سوالی دارید می توانید زیر همین پست و در قسمت نظرات بپرسید.

۴.۷/۵ - (۴۸ امتیاز)
دکتر ذاکرین متخصص زنان

خانم دکتر متین ذاکرین (جراح و متخصص زنان) فارغ التحصیل رشته تخصص زنان و زایمان و دارای بورد تخصصی در این رشته هستند. خانم دکتر ذاکرین بیش از ده سال است که در زمینه ارائه خدمات درمانی و زیبایی به بانوان فعالیت دارند و به جرات می توان گفت یکی از پزشکان پیشرو در فیلد عملهای زیبایی، ترمیمی و درمان اختلالات کف لگن در کشور هستند. حضور در کنفرانسهای بین المللی (بعنوان سخنران) و برگزاری ورکشاپهای آموزشی برای دیگر متخصصین زنان در تهران را می توان گوشه ای از رزومه کاری و حرفه ای دکتر ذاکرین به شمار آورد.

۴ دیدگاه ها
  • سلام خانم دکتر. من عمل برداشتن تخمدان را انجام دادم و حالا هم میل جنسیم کم شده و هم واژن خشکی دارم. لطفا راهنمایم کنید . با تشکر

    • سلام. خشک بودن واژن میتونه موجب زخم و خراشیدگی کانال واژن بشه. به دلیل برداشتن تخمدانها شما دچار یائسگی زودرس شدین و بهتره چند جلسه جوانسازی واژن با لیزرمونالیزا انجام بدین.

    • عزیزم بدون معاینه نمیشه نظر دقیقی داد اما اگر میگین علائم شدید ندارند از روش های مختلفی مانند پساری میشه استفاده کرد. بهتره این مقاله رو درباره درمان افتادگی رحم بخونی.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *