همه چیز درباره هیسترکتومی(عمل برداشتن رحم)

هیسترکتومی(عمل-برداشتن-رحم)

در این مقاله سعی می کنیم اطلاعاتی کامل از هیسترکتومی، انواع و علل انجام آن و مراقبتهای پس از عمل به شما ارائه کنیم. این مطلب، به مرور و درطول زمان، تکمیل و اطلاعات جدید به آن اضافه می شود. جهت دسترسی سریع به بخشهای مختلف مقاله می توانید از فهرست زیر استفاده کنید. کافی ست روی سرفصل موردنظر کلیک کنید.

هیسترکتومی (جراحی برداشتن رحم زنان) چیست؟

جراحی هیسترکتومی، عملی ست که در آن رحم زنان برداشته می شود. رحم مکانی است که در هنگام بارداری جنین در آن رشد می کند. در طی این جراحی، کل رحم برداشته می شود. پس از هیسترکتومی، دیگر چرخه قاعدگی نخواهید نداشت و همچنین نمی توانید باردار شوید.

دکتر ذاکرین، متخصص زنان و زایمان هیسترکتومی را در شرایط زیر توصیه می‌کند:

۱- سرطان رحم، سرطان دهانه رحم یا تخمدان

۲- درد مزمن لگن

۳- خونریزی شدید و غیرقابل کنترل واژن

۴- بیماری التهابی لگن که یکی از عفونت‌های جدی اندام‌های تناسلی است.

۵- فیبروم رحمی که به تومورهای خوش‌خیم رشد کرده در رحم گفته می‌شود. (آشنایی با علائم فیبروم در خانمها)

۶- ادنومیوز: عارضه‌ای که در اثر آن پوشش داخلی رحم در عضله‌های رحم رشد می‌کند.

۷- افتادگی رحم که به پایین افتادن رحم در دهانه رحم و بیرون زدگی آن از واژن گفته می‌شود. (بیشتر بخوانید: درمان افتادگی رحم)

۸- اندومتریوز: اختلالی که در اثر آن پوشش داخلی رحم داخل حفره رحم رشد می‌کند و درد و خونریزی را به دنبال دارد.

هیسترکتومی

برای دریافت وقت ویزیت از خانم دکتر ذاکرین می‌توانید با شماره ۰۲۱۴۴۴۶۳۴۷۵ تماس حاصل فرمایید.

چرا ممکن است به هیسترکتومی نیاز پیدا کنم؟

در صورت موارد زیر ممکن است جراحی هیسترکتومی برای شما لازم شود:

فیبروم های رحمی:

فیبروم های رحمی توده های غیر سرطانی هستند که در دیواره رحم رشد می کنند و در صورت ایجاد درد، خون ریزی یا دیگر مشکلات، هیسترکتومی انجام می شود (فیبروم ها علت شایع هیسترکتومی هستند) اگر می خواهید بدانید چرا فیبرومها به وجود می آیند این مقاله را بخوانید.

خون ریزی غیر معمول یا سنگین واژن:

تغییرات هورمونی، عفونت، سرطان یا فیبروم ها می توانند منجر به خون ریزی سنگین و ادامه دار شوند.

پرولاپس رحم (بیرون زدگی رحم):

این مشکل هنگامی رخ می دهد که رحم از جای معمول خود به درون واژن بلغزد. این مشکل بیشتر در زنانی که زایمان های طبیعی متعددی داشته اند، شایع است اما ممکن است پس از یائسگی یا به دلیل چاقی نیز رخ دهد. بیرون زدگی رحم می تواند منجر به مشکلات مجاری اداری و روده ای و همچنین فشار به لگن شود. برای دانستن اینکه چرا رحم و مثانه دچار بیرون زدگی می شوند و راههای تشخیص و درمان آن چیست خواندن مقاله پرولاپس رحم و مثانه را به شما توصیه می کنیم.

آندرومتریوز:

این مشکل در هنگامی رخ می دهد که بافت رحم در خارج رحم شروع به رشد کند. این مشکل می تواند موجب درد شدید و خونریزی بین دو پریود شود.

آدنومیوز:

در این شرایط، بافت رحم شروع به رشد درون دیواره رحم می کند. دیواره رحم ضخیم شده و موجب درد و خون ریزی شدید می شود.

سرطان یا وجود پیش بدخیمی در رحم، تخمدان، دهانه رحم یا مخاط رحم:

در صورت ابتلا به سرطان در یکی از این نواحی، هیسترکتومی می تواند بهترین گزینه برای شما باشد. درمان های دیگر شامل شیمی درمانی و پرتودرمانی هستند.

مقاله ویژه: آیا سرطان رحم کشنده است

آیا هیسترکتومی جراحی رایجی در بین زنان است؟

هیسترکتومی رایجترین جراحی زنان

بله. پس از جراحی سزارین، هیسترکتومی رایج ترین جراحی زنان است.

آشنایی با انواع مختلف هیسترکتومی

هیسترکتومی توتال (کامل): در این جراحی تمام رحم شامل دهانه رحم برداشته می شود و رایج ترین نوع جراحی است. تخمدان ها ممکن است بسته به شرایط برداشته شوند.

هیسترکتومی ساب توتال (بخشی از رحم): تنها بخش بالایی رحم برداشته می شود. دهانه رحم دست نخورده باقی می ماند. تخمدان ها ممکن است بسته به شرایط برداشته شوند.

هیسترکتومی رادیکال (گسترده): در این جراحی تمام رحم، دهانه رحم، بافت دو طرف دهانه رحم و بخش بالایی واژن برداشته می شوند. هیسترکتومی گسترده اغلب برای درمان انواع خاصی از سرطان مانند سرطان گردنه رحم انجام می شود. لوله های رحم و تخمدان ها ممکن است بسته به شرایط برداشته شوند.

مقاله ویژه: آشنایی با انواع هیسترکتومی و عوارض هر کدام

آیا در طی هیسترکتومی ممکن است تخمدان ها نیز برداشته شوند؟

برداشتن تخمدان ها در طی هیسترکتومی بستگی به دلیل انجام این جراحی دارد. تخمدان ها در طی هیسترکتومی ممکن است برای کاهش ریسک سرطان برداشته شوند. با این وجود، زنانی که هنوز دچار یائسگی نشده اند، ترشح هورمون استروژن را نیز از دست خواهند. این هورمون در محافظت در برابر بیماری قلبی و پوکی استخوان در زنان موثر است.
مطالعات اخیر نشان داده اند که تنها برداشتن لوله های رحمی به همراه حفظ تخمدان ها می تواند ریسک شایع ترین نوع سرطان تخمدان را کاهش دهد که معمولا از لوله های رحمی شروع می شود.

چنانچه شما هم نیاز به انجام عمل هیسترکتومی دارید می توانید با مطب خانم دکتر ذاکرین تماس بگیرید. خانم دکتر ذاکرین با بیش از دهها سابقه عمل هیسترکتومی توانایی خاصی در انجام این عمل با کمترین عوارض جانبی دارند. جهت کسب اطلاعات بیشتر و دریافت وقت ویزیت با شماره ۰۲۱۴۴۴۶۳۴۷۵ تماس بگیرید.

آیا هیسترکتومی موجب یائسگی می شود؟

تمام زنانی که تحت جراحی هیسترکتومی قرار گیرند، دیگر دچار عادت ماهیانه نخواهند شد. دچار شدن به دیگر علائم یائسگی بستگی به این مورد دارد که آیا پزشک شما، تخمدان ها را در حین عمل خارج کند یا خیر.

اگر تخمدان ها در طی هیسترکتومی برداشته نشوند، تخمدان های شما به تولید هورمون ادامه خواهند داد، پس فورا دیگر علائم یائسگی برای شما رخ نخواهد داد. اما احتمالا این علائم را چند سال زودتر از متوسط سن یائسگی (۵۲ سال) تجربه خواهید کرد. همچنین ممکن است دچار گر گرفتگی (یکی از علائم یائسگی) شوید، زیرا ممکن است جراحی جریان خون به تخمدان ها را مسدود کرده باشد. این مورد مانع آزادسازی استروژن توسط تخمک ها می شود.

هیسترکتومی و یائسگی

اگر هر دو تخمدان در طی جراحی برداشته شوند، بلافاصله علائم یائسگی را تجربه خواهید کرد. به این دلیل که بدون تخمدان ها، سطح هورمون ها به سرعت افت می کنند، علائم شما ممکن است شدیدتر از یائسگی طبیعی باشد. می توانید از پزشکتان برای کنترل علائم کمک بخواهید.

جراحی هیسترکتومی چگونه انجام می شود؟

هیسترکتومی به روش های متفاوتی انجام می شود که بستگی به تاریخچه پزشکی و دلیل شما برای جراحی دارد. می توانید با پزشکتان درباره روش های متفاوت صحبت کنید.

هیسترکتومی شکمی: پزشک برشی در پایین شکم ایجاد می کند.

هیسترکتومی واژینال: در این روش، برداشتن رحم با ایجاد برش کوچکی در واژن انجام می شود.

هیسترکتومی لاپاراسکوپی: لاپاراسکوپ ابزاری با لوله نازک و سبک و دوربین کوچکی است که به پزشک امکان دیدن اعضای درون لگن شما را می دهد. در طی جراحی هیسترکتومی لاپاراسکوپی، رحم از طریق برش های کوچک ایجاد شده در شکم یا واژن شما برداشته می شود.

زمان بهبودی پس از جراحی هیسترکتومی چقدر است؟

دوران بهبودی پس از هیسترکتومی طولانی است. اکثر زنان یک تا دو روز پس از جراحی در بیمارستان می مانند. البته در صورت ابتلا به سرطان، زمان ماندن در بیمارستان ممکن است طولانی تر باشد.

احتمالا پس از هیسترکتومی دکتر از شما بخواهد که از تخت بلند شوید و تا حد ممکن راه بروید.

زمان بازگشت به فعالیت های معمول بستگی به نوع جراحی دارد:

  • بهبود جراحی شکمی می تواند چهار تا شش هفته به طول بیانجامد.
  • در جراحی واژینال یا لاپاراسکوپی زمان بهبود بین سه تا چهار هفته است.

مقاله مرتبط: آشنایی با لاپاراسکوپی رحم

باید به میزان زیادی استراحت کنید و برای چهار تا شش هفته پس از جراحی از بلند کردن اجسام سنگین خودداری کنید. پس از این زمان می توانید رابطه جنسی خود را از سر بگیرید. این که دقیقا چقدر طول بکشد تا بهبود پیدا کنید بستگی به جراحی و سلامت شما پیش از جراحی دارد. در این مورد با پزشکتان صحبت کنید.

۴.۷/۵ - (۳۶ امتیاز)
دکتر ذاکرین متخصص زنان

خانم دکتر متین ذاکرین (جراح و متخصص زنان) فارغ التحصیل رشته تخصص زنان و زایمان و دارای بورد تخصصی در این رشته هستند. خانم دکتر ذاکرین بیش از ده سال است که در زمینه ارائه خدمات درمانی و زیبایی به بانوان فعالیت دارند و به جرات می توان گفت یکی از پزشکان پیشرو در فیلد عملهای زیبایی، ترمیمی و درمان اختلالات کف لگن در کشور هستند. حضور در کنفرانسهای بین المللی (بعنوان سخنران) و برگزاری ورکشاپهای آموزشی برای دیگر متخصصین زنان در تهران را می توان گوشه ای از رزومه کاری و حرفه ای دکتر ذاکرین به شمار آورد.

بدون دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *