اندومتریوز و درمان قطعی آن

اندومتریوز-و-درمان-آن

آندومتریوز نوعی بیماری است که در آن بافت مشابه بافت رحم در جاهای دیگر بدن شروع به رشد می کند. درد در ناحیه لگن رایج ترین علامت اندومتریوز است اما برخی زنان مبتلا به این بیماری ممکن است دچار ناباروری شوند. در این مقاله درباره علائم اندومتریوز، تشخیص اندومتریوز و درمان اندومتریوز صحبت می کنیم. می توانید جهت دسترسی سریعتر به بخشهای مختلف مقاله از فهرست زیر استفاده کنید.

اندومتریوز چیست؟

بافت اندومتریال یا همان بافت مخاط رحم شامل غده، گلبول های خون و بافت های همبند است و معمولا درون رحم رشد می کند تا رحم را آماده برای تخمک گذاری کند.

هنگامی که بافت مخاط رحم در جایی غیر از رحم رشد کند، بیماری اندومتریوز به وجود می آید. این بافت ها ممکن است در هر جایی از بدن رشد کنند اما معمولا در ناحیه لگن رشد می کنند.

و ممکن است نواحی زیر را در گیر کنند:

  • تخمدان ها
  • لوله های رحم یا همان لوله های فالوپ
  • صفاق که در واقع غشای نازکی است که ديواره هاي حفره شكم و قسمت اعظم احشا را مي پوشاند.
  • گره های لنفاوی

به طور معمول، این بافت در طی قاعدگی فرو می ریزد اما بافتی که در جای دیگری رشد کرده باشد، قادر به انجام این کار نیست. که منجر به علائم جسمی زیادی از جمله درد می شود. هرچه این بافت ها بزرگتر شوند، بیشتر بر عملکرد بدن تاثیر می گذارند. برای مثال ممکن است لوله های رحم را مسدود کنند.

درد و دیگر علائم می توانند بر جنبه های مختلف زندگی از جمله توانایی کار کردن، هزینه های پزشکی و دشواری در برقراری رابطه جنسی نیز تاثیر بگذارند.

بیشتر بخوانید: آیا بیماری آندومتریوز یک نوع سرطان است

علائم اندومتریوز

بیماری های دیگری نیز هستند که می توانند موجب علائم مشابهی شوند که از جمله این بیماری ها می توان به بیماری عفونت لگن، کیست تخمدان و سندرم روده تحریک پذیر اشاره کرد.

علائم بیماری اندومتریوز شامل موارد زیر هستند:

بیشتر بخوانید: دلایل ایجاد کیست آندومتریوز را بهتر بشناسید

درد هنگام سکس

درد رایج ترین علامت اندومتریوز است اما شدت درد همواره با شدت بیماری مرتبط نیست. درد اغلب پس از یائسگی از بین می رود زیرا بدن تولید استروژن را متوقف میکند. با این وجود اگر هورمون درمانی در طی یائسگی به کار رود، علائم برخواهند گشت. بارداری می تواند موجب کاهش و توقف موقتی علائم شود.

بیشتر بخوانید: لکه بینی قبل از پریود و بعد از پریود نشانه چیست

عوارض اندومتریوز

عوارض اندومتریوز شامل موارد زیر هستند:

  • ناباروری که حداقل ۵۰ درصد افراد مبتلا به اندومتریوز را درگیر می کند. (آشنایی با علائم ناباروری)
  • افزایش ریسک ابتلا به سرطان تخمدان یا سرطان آدنوکارسینوما ناشی از اندومتریوز
  • کیست تخمدان
  • التهاب
  • ایجاد اسکار و چسبندگی
  • مشکلات روده ای و مثانه ای

در صورت وجود این علائم حتما باید به پزشک مراجعه کنید تا مانع عوارض ناشی از اندومتریوز شوید.

بیشتر بخوانید: با روش های درمان ناباروری بیشتر آشنا شوید

علل ابتلا به اندومتریوز

دلیل دقیق ابتلا به اندومتریوز هنوز مشخص نشده است اما توضیحات محتملی برای ابتلا به این بیماری وجود دارد که در ادامه به آنها اشاره می کنیم:

مشکلات ناشی از جریان خون قاعدگی: خون قاعدگی ممکن است به جای خارج شدن از بدن وارد لوله های رحم یا ناحیه لگن شود.

رشد سلول های رویانی: گاهی سلول های رویانی در مخاط شکم و لگن تبدیل به بافت اندومتریال می شوند.

رشد در هنگام جنینی: مطالعات نشان می دهند که اندومتریوز در همان جنینی ممکن است شکل بگیرد اما با رسیدن به بلوغ و افزایش سطح استروژن است که می تواند موجب به وجود آمدن علائم شود.

انتقال سلول اندومتریال: سیستم لنفاوی می تواند سلول های اندومتریال را به نواحی مختلف بدن منتقل کند.

ژنتیک: این بیماری می تواند ارثی باشد. اگر از میان اقوام نزدیک شخصی مبتلا به آندومتریوز باشد، احتمال به وجود آمدن این بیماری در فرد نیز بالا است.

هورمون ها: اندومتریوز در اثر افزایش هورمون استروژن به وجود می آید.

سیستم ایمنی: مشکلات دستگاه ایمنی می تواند مانع تخریب بافت اندومتر خارج از رحم شود.

علت اندومتریوز

مقاله مرتبط: علائم، عوارض و درمان استروژن بالا در زنان

عوامل موثر در ابتلا به اندومتریوز

هر فردی ممکن است به اندومتریوز مبتلا شود اما برخی عوامل موجب افزایش احتمال ابتلا به این بیماری می شوند که در ادامه به آنها اشاره می کنیم:

سن: این بیماری بیشتر در زنان بین سنین سی تا چهل سال شایع است.

هرگز بچه دار نشدن 

ژنتیک: ابتلای یک یا چند تن از نزدیکان به بیماری اندومتریوز

سابقه پزشکی: ابتلا به عفونت لگن، مشکلات غیرطبیعی رحم یا بیماری ای که مانع خارج شدن خون قاعدگی شود.

سابقه قاعدگی: خونریزی قاعدگی بیشتر از هفت روز یا چرخه قاعدگی کمتر از ۲۷ روز

مصرف الکل، کافئین و عدم انجام فعالیت های ورزشی: که این موارد می توانند موجب افزیش استروژن شوند.

بیماری های دیگری نیز با اندومتریوز مرتبط هستند که شامل آلرژی ها، آسم، برخی بیماری های خودایمن، سندرم خستگی مزمن و سرطان تخمدان و سرطان سینه می شوند.

بیشتر بخوانید: علائم سرطان سینه را جدی بگیرید

تشخیص ابتلا به بیماری اندومتریوز، اولین و مهم ترین قدم در درمان این بیماری است. این کار نیاز به یک جلسه معاینه دقیق و تخصصی دارد. شما می توانید ضمن مراجعه به خانم دکتر متین ذاکرین در طی یک جلسه، به طور کامل معاینه شوید. در این جلسه خانم دکتر تمامی سوالات شما را پاسخ می دهند و با استفاده از روش های تشخیصی متفاوت، بهترین روش درمانی را برای شما انتخاب می کنند. جهت کسب اطلاعات بیشتر و دریافت وقت معاینه با شماره ۰۲۱۴۴۴۶۳۴۷۵ تماس حاصل فرمائید.

تشخیص اندومتریوز

تشخیص ابتلا به بیماری اندومتریوز می تواند چالش برانگیز باشد زیرا هیچ روش ارزیابی دقیقی برای تشخیص این بیماری وجود ندارد. تنها راه دقیقِ تایید این بیماری انجام جراحی لاپاراسکوپی است.

جراحی لاپاراسکوپی نوعی روش درمانی کم تهاجمی است که در آن لوله ای نازک و نورانی با دوربینی متصل به آن که لاپاراسکوپ نامیده می شود از طریق یک برش کوچک در ناحیه لگن وارد بدن می شود.

تشخیص شدت بیماری اندومتریوز را می توان به چهار دسته تقسیم کرد:

مرحله ۱: ضایعات کم و جدا افتاده هستند.

مرحله ۲: ضایعات خفیف هستند اما ممکن است تعداد ضایعات متعدد باشد و امکان چسبندگی وجود دارد.

مرحله ۳: وجود ضایعات با چسبندگی های واضح که می توانند سطحی یا عمیق باشند.

مرحله ۴: ضایعات زیاد و شدید که هم سطحی و هم عمیق هستند و چسبندگی زیادی وجود دارد.

تشخیص اندومتریوز ممکن است سال ها طول بکشد. دیگر روش های تشخیص اندومتریوز شامل معاینه لگن، سونوگرافی، MRI و استفاده از داروهای خاصی مانند قرص های ضد بارداری است.

درمان اندومتریوز

گزینه های درمانی اندومتریوز شامل موارد زیر هستند:

داروهای مسکن: مسکن های معمولی شامل داروهای ضدالتهاب غیر استروئیدی مانند ایبوپروفن یا مسکن های قوی تر با تجویز پزشک

هورمون ها: درمان می تواند شامل هورمون درمانی مانند قرص های ضد بارداری، هورمون آزاد کننده گونادوتروپین و موارد دیگر باشند. گاهی جایگذاری IUD های هورمونی نیز توصیه می شوند.

جراحی: جراحی اولیه تنها سعی در برداشتن نواحی مبتلا به اندومتریوز را دارد اما هیسترکتومی همراه با برداشتن هر دو تخمدان نیز ممکن است لازم شود. جراحی از روش های درمانی است اما تنها در صورتی که دیگر درمان ها موثر نباشند، درنظر گرفته می شود. درمان ناباروری ناشی از اندومتریوز معمولا با استفاده از IVF توصیه می شود.

هیسترکتومی

خانم دکتر ذاکرین بعنوان مرحله اول درمان، سعی در استفاده از روش های غیر تهاجمی خواهند کرد. از نظر خانم دکتر با توجه به تهاجمی بودن عمل های جراحی، این گزینه درمانی باید به عنوان مرحله آخر در نظر گرفته شود. شما می توانید جهت تعیین وقت معاینه و دریافت اطلاعات بیشتر با شماره ۰۲۱۴۴۴۶۳۴۷۵ تماس حاصل فرمایید.

کنترل علائم اندومتریوز در خانه

۱- درمان های سنتی و گیاهی زیادی برای اندومتریوز توصیه می شوند اما شواهد کمی وجود دارد که این درمان ها موثر هستند.

۲- اجتناب از مصرف کافئین می تواند به کاهش درد کمک کند زیرا کافئین می تواند موجب بدتر شدن علائم شود.

۳- ورزش همانند پیاده روی می تواند موجب کاهش درد و همچنین کند کردن روند پیشرفت بیماری با کاهش میزان استروژن شود.

۴- باید مواظب علائم بود زیرا عوارض درازمدت اندومتریوز زیاد هستند و در صورت مشاهده هرگونه درد غیر قابل تحمل یا خونریزی غیر طبیعی باید به پزشک مراجعه شود.

اگرچه در حال حاضر هیچ درمان قطعی برای اندومتریوز وجود دارد، زنان می توانند درد خود را کاهش دهند و همچنین قادر به باردار شدن نیز هستند.

بیشتر بخوانید: رنگ خون قاعدگی و ارتباط آن با بیماری های مختلف

نکته نهایی درباره اندومتریوز

اندومتریوز اختلال رایجی است که علائم متعددی دارد. در حالی که برخی زنان مبتلا به اندومتریوز دارای مشکلات ناباروری هستند، می توانند باز هم باردار شوند و کودکان سالمی را به دنیا بیاورند.

برخی زنان ممکن است به درمان های ناباروری برای باردار شدن نیاز داشته باشند. درمان های اندومتریوز مانند جراحی لاپاراسکوپی و بازکردن لوله های رحم نیز می توانند به باردار شدن کمک کنند.

زنانی که شک دارند که اندومتریوز ممکن است بر قدرت باروری آنها تاثیر بگذارد بهتر است به پزشک مراجعه کنند و نگرانی های خود را با وی درمیان بگذارند.

برای درمان ناباروری ناشی از اندومتریوز در طی اولین جلسه معاینه خانم دکتر ذاکرین، جراح و متخصص زنان، شما می توانید مشکلات و علائم مرتبط خود را با ایشان در میان بگذارید. پزشک با شما صحبت کرده و هر گونه سوال شما را پاسخ خواهند داد. انتخاب روش درمانی بهتر است که با نظر و معاینه دقیق پزشک و انجام آزمایشات صورت گیرد. برای دریافت وقت قبلی با شماره ۴۴۴۶۳۴۷۵-۰۲۱ تماس بگیرید.

در ضمن شما می توانید جهت دریافت معاینه در زمینه بیماری اندومتریوز، سوالات خود را زیر همین مقاله و در بخش نظرات با ما در میان بگذارید.

۴.۸/۵ - (۴۷ امتیاز)
دکتر ذاکرین متخصص زنان

خانم دکتر متین ذاکرین (جراح و متخصص زنان) فارغ التحصیل رشته تخصص زنان و زایمان و دارای بورد تخصصی در این رشته هستند. خانم دکتر ذاکرین بیش از ده سال است که در زمینه ارائه خدمات درمانی و زیبایی به بانوان فعالیت دارند و به جرات می توان گفت یکی از پزشکان پیشرو در فیلد عملهای زیبایی، ترمیمی و درمان اختلالات کف لگن در کشور هستند. حضور در کنفرانسهای بین المللی (بعنوان سخنران) و برگزاری ورکشاپهای آموزشی برای دیگر متخصصین زنان در تهران را می توان گوشه ای از رزومه کاری و حرفه ای دکتر ذاکرین به شمار آورد.

۱۰ دیدگاه ها
  • از شیراز و ۴۰ سالمه .من چندسالیه درگیر این بیماریم و نمیدونستم. طی سفری در دبی متوجه شدند و عمل کردم تا یک ماه خوب بودم ولی باز دردم شروع شد.به هرکسی میگم میگن تو ایران متخصص خوب تو این زمینه نداریم منم دیگه دکتر نرفتم ولی همچنان درد شدید لگن دارم و اصلا نمیدونم در چه وضعیتی هستم

  • با سلام خدمت خانم دكتر خانم دكتر من حدود ٢،٣ سال هست كه در روز هاي اول پريودم درد خيلي شديدي به صورت تير كشيدن از ناحيه داخل مقعد به سمت بالا حس ميكنم كه ناگهان از روي صندلي ميپرم يا موقع راه رفتن خم ميشم و همه عضله هاي باسنم و دور مقعدم همه منقبض ميشه حدود ١ ماه است كه زايمان كردم و هيچ مشكلي براي بارداري و زايمان نداشتم ، و اين درد مقعدي كه ميگم فقط در طول ٢،٣ روز اول پريود هست در ضمن در ناحيه مقعدم زائده ي كوچك گوشتي ديده ميشه مثل همروئيد مي خواستم بدونم اي علائم بيشتر به اندومتريوز شبيه هست يا بواسير و همروئيد؟ ممنون ميشم پاسخ بدين

  • سلام،من۳۳سالمه،آندومتریوز دارم و ۶سال پیش جراحی کردم و تا الان مشکلی خداروشکر نداشتم، مجرد هستم و فعلا ازدواج در پیش رو ندارم، نگران بارداریم در آینده هستم آیا شما برای رفع این نگرانی احتمالی فریز تخمک را توصیه میکنید؟ آیا روش خوب و مطمینی برای امثال من که باروریشون سال به سال کمتر میشه روش خوبی هست؟؟ ممنونم جوابم رو بدید.

  • سلام منم اندومتریوز داشتم و عمل لاپاراسکوپی انجام دادم برای اینکه دوباره مبتلا نشم باید چه کارهایی رو انجام بدم آیا ورزش برای درمان این بیماری موثر است؟ دکتر به من قرص صدبارداری داده تا از پریود شدن پیشگیری بشه با خوردن قرص های ضدبارداری امکان این که تخمدان های من تنبل بشوند وجود دارد؟ آیا واقعا بچه دار شدن تنها راه درمان هستش؟

    • سلام درمان تون که همون قرصاست و موجب تنبلی نمیشه اما چون اندومتریوز داری به خودی خود باروریت کمتره. راه درانش ورزش و پریود نشدن هست.

  • سلام خانم دکتر من اندومتریوز گرید ۴ دارم که پارسال بطور ناگهانی متوجه وجود کیست ۸ سانتی شدم و لاپاراسکوپی شدم و حین عمل پزشکم اندومتریوز را تشخیص داد و گفتن باید هرچه زودتر باردار بشم الان یکسال هست که بارداری صورت نگرفته و ازمایشAmh ام از پارسال که ۲.۱ بود الان به ۱.۳ رسیده آیا بنظر شما باید آی وی اف کنم؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *